Spotify köpte precis en startup – och det är inte Soundcloud

Spotify
Spotify köpte precis en startup – och det är inte Soundcloud

Erik Wisterberg

Reporter

Här är Spotifys drag för att haffa fler kunder. Nu köper Spotify upp det Silicon Valley-baserade bolaget Preact.

Spotify köper det amerikanska bolaget Preact. Det gick Spotify precis ut med på Twitter. 

Hur mycket bolaget betalar för startupen framgår inte. Dock har bolaget tagit in drygt 110 miljoner kronor kronor i riskkapital, fördelat på tre rundor, enligt Crunchbase.

Preact beskrivs som en molnbaserad tjänst som hjälper bolag att få nya prenumeranter och att behålla sina nuvarande kunder.

Enkelt uttryckt är bolaget ett högteknologiskt marknadsföringsbolag. För medieaktörer som betal-tv-kanaler har denna typ av kundvård under decennier varit en viktig del av verksamheten, som man gärna har inhouse snarare än utlagd på en extern part.

”Att hitta trenderna och beteendemönstren i vår data som korrelerar med betalda prenumerationer är väldigt värdefullt. Att addera Preacts team kommer att hjälpa oss att designa upplevelser som gör att vår premium-kundbas växer”, säger Spotifys produktchef Jason Richman i ett pressmeddelande.

Ny teknik, och stora datamängder, gör att denna typ av processer i dag kan ske med hög träffsäkerhet. Exempelvis jobbar många bolag med att hitta tidiga tecken på att man håller på att förlora en kund – och därefter sätta in automatiserade åtgärder för att få hen att stanna. 

Preacts team kommer att integreras med Spotifys kontor i New York och San Francisco.

Det Silicon Valley-baserade Preact har sedan tidigare fått in riskkapital från bland annat Trinity Ventures, Atlas Ventures, Karlin Ventures, Bee Partners och Lion Wells Capital.

2014 tog bolaget in 4,6 miljoner dollar i riskkapital.

Spotify förvärvade tidigare i år två startups: Cord Projects och Soundwave. De affärerna uppskattades vara värda totalt 100 miljoner kronor.

Soundwave grundades 2012 på Irland och har utvecklat en teknik som ska göra det enklare för användare att hitta ny relevant musik. 

Cord Projects är ett bolag som grundades så sent som 2014 i New York. Bolagets flaggskeppstjänst är en meddelandeplattform som låter användarna skicka ljudmeddelanden mellan varandra med bara ett klick.

Tidigare i höstas framkom uppgifter om att Spotify förhandlar med musikstartupen Soundcloud om ett eventuellt uppköp. Soundcloud-grundaren Eric Wahlforss tonade dock nyligen ned dessa rykten,  även om han inte direkt kommenterade de påstådda förhandlingarna med Spotify. 

Läs fler artiklar
LÄS MER