Dröminvesteraren Ola Rollén blev i stället en jobbig kalldusch

Breakit - Dröminvesteraren Ola Rollén blev i stället en jobbig kalldusch

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Allt såg ju så bra ut. Nu tvingas Neo-grundaren Emil Eifrem tänka om, skriver Stefan Lundell i en analys.

På pappret är likheterna plötsligt oroväckande mellan skandalomsusade Fingerprint Cards och Malmö-bolaget Neo Technology.

Fingerprint-aktien har länge brottats med en rejäl rabatt på grund av sensorbolagets storägare Johan Carlström. Så sent som i förra veckan uppskattade den erfarne investeraren Per H Börjesson den rabatten till så mycket som 50 procent.

Johan Carlström är brottsmisstänkt för insiderhandel och har med sina yviga uttalanden på Twitter skapat oro kring sensorbolaget.

Nu får Neo Technology också en storägare, Ola Rollén, som är misstänkt för insiderhandel och dessutom sitter häktad sedan några dagar tillbaka. Ola Rollén är även storägare i Fingerprint Cards och ägde tidigare aktier i samma holdingbolag som Johan Carlström. 

När nyheten briserades i måndags att Ola Rollén, till vardags vd för börssuccén Hexagon, häktats vållade det stor uppmärksamhet. För Neo Technologys grundare Emil Eifrem måste det ha varit en chock.

Innan beskedet var Ola Rollén så nära en dröminvesterare man kan komma: Kapitalstark, omslagspojke i medierna och med ett internationellt nätverk både bland investerare och kunder som få svenskar kan matcha.

I ett slag blev Ola Rollén nu istället mer av en belastning än en tillgång för Neo Technology.

På kort sikt kommer Ola Rollén bara generera en negativ koppling till Malmö-bolaget och han kommer med största sannolikhet inte ha någon tid över till vare sig coachning eller dörröppnande till potentiella kunder. I stället lär Ola Rollén vara fullt upptagen med den norska rättsprocessen och i bästa fall få tid över att leda sitt Hexagon.

Angående parallellen till Johan Carlström och Fingerprint Cards ska dock följande sägas:

Johan Carlströms koppling till Fingerprint Cards är klart starkare och det är orättvist att påstå att Ola Rolléns rykte skulle vara lika befläckat som Carlströms, även om det nu fått sig en rejäl törn.

Skulle misstankarna mot Ola Rollén avskrivas kan han sannolikt relativt enkelt återgå till sin tidigare verksamhet - och då också bli en tillgång för Neo Technology.

Läs fler artiklar
LÄS MER