Creandum öppnar Berlin-kontor: Måste vara där för att räknas

Creandum Berlin
Creandum öppnar Berlin-kontor: Måste vara där för att räknas

Sabina Wizander och Staffan Helgesson på Creandum. Foto t.h: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Svenska Creandum tar nya kliv ut i Europa – med ett kontor i Berlin.
“Ska man vara en trovärdig spelare i hela Europa måste man vara i Berlin”, säger Sabina Wizander, investeringsansvarig på Creandum.

Riskkapitalbolaget Creandum har investerat i bolag som Spotify, Izettle och Neo Technology. Bolaget investerade även nyligen i finska KNL Networks.

Nu gör Creandum en ny satsning för att lyfta blicken ut mot resten av Europa och startar ett nytt kontor i Berlin.

“Vi har prioriterat Berlin som stad i Europa, dels för att det finns ett välsmort maskineri som skapar många duktiga entreprenörer och dels för att staden samlar många entreprenörer från länderna runt”, säger Sabina Wizander.

Sedan tidigare har bolaget ett kontor i Stockholm och ett i San Francisco.

“Ett av våra främsta argument är att vi ger bolagen en brygga över till USA med vårt San Francisco-kontor och familj av bolag i USA. Vi har märkt att det är attraktivt för bolag i hela Europa”, säger Staffan Helgesson, general partner på Creandum.

Han är samtidigt tydlig med att det nya Berlin-kontoret är en mindre initial satsning.

“Det är inte som att vi kommer skicka dit en massa folk dit direkt. Fortsätter det kännas bra kommer vi att utvärdera en större satsning.”

Kommer ni att sätta av någon egen kassa till Berlin-kontoret?

“Nej, det kommer fortfarande vara samma fond för alla. Det är viktigt att man investerar i bäst bolag oavsätt var de finns”, säger Staffan Helgesson.

Varför?

“Det är egentligen vår USA-etablering som åskådligör det bäst. De som jobbar i San Francisco är lika incentiverade oavsett vilka geografier Creandum investerar i. Det hade de inte varit om Creandum hade haft till exempel en fond för amerikanska bolag och en för europeiska bolag."

Läs fler artiklar
LÄS MER