Åklagaren: Överhängande risk att Ola Rollén förstör bevis

Åklagaren: Överhängande risk att Ola Rollén förstör bevis

Breakit

Börs-vdn kan släppas ur häktet först nästa lördag.

Ola Rollén är till vardags vd för börsbolaget Hexagon men har privat de senaste åren varit en av Sveriges största techinvesterare. Han kom relativt tidigt in som storägare i sensorbolaget Fingerprint Cards som gått som en raket på börsen. I oktober 2015 blev det också känt att Ola Rollén investerat pengar i Fingerprint-utmanaren Next som är noterat på Oslo-börsen.

Och det är den investeringen som är orsaken till att Ola Rollén nu sitter häktad, misstänkt för förbjuden insiderhandel. Ola Rollén ska, via bolaget Iskossala, ha köpt 284.341 Next-aktier den 6 och 7 oktober 2015. Några dagar senare kom nyheten att Ola Rollén tillsammans med ytterligare ett antal investerare, via holdingbolaget Greenbridge Partners, köpt 2.333.333 aktier i Next. Nyheten fick aktien att rusa på Oslo-börsen och den norska åklagaren anser nu att Ola Rolléns första aktieköp, genom bolaget Iskossala, inte gjorts på ett korrekt sätt.

I en intervju med Dagens Industri säger den norska åklagaren Marianne Bender:

“Han (Ola Rollén) är häktad på basis av bevisförstörelsefara. Vi ser det som en stor risk att han ska undanröja bevis om han är på fri fot”.

Brottet som Ola Rollén misstänks för har ett maxstraff på sex år men den norska åklagaren uppger till DI att ett sådant långt straff är uteslutet för Ola Rollén.

”Det man kan säga är om Rollén skulle ha dömts, så som ärendet ligger nu, skulle han inte dömas till sex års fängelse. Jag vet inte om det genom förundersökningen förändrar sig, men som det ligger nu skulle det inte ge sex år”, säger hon.

Häktningsperioden löper fram till lördag. Därefter kan åklagaren begära en förlängd häktningsperiod, som längst medf fyra veckor, skriver DI.

Ola Rollén själv nekar, via sin advokat, till att han begått något brott. Under gårdagen gick Hexagons styrelse ut i ett pressmeddelande och stödde sin vd:

”Hexagons styrelse har fullt förtroende för Ola Rollén och han kommer återgå till sin position som VD för Hexagon så snart häktningsperioden är över”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.  

Läs fler artiklar
LÄS MER