Nya uppgifter: Så gick Ola Rolléns misstänka insiderköp till

Breakit - Nya uppgifter: Så gick Ola Rolléns misstänka insiderköp till

Ola Rollen, VD Hexagon. Foto: Gunnar Lundmark

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Häktningsbeslutet ger ny bild av affärerna.

Det är affärstidningen Dagens industri som refererar innehållet i häktningsbeslutet som gått in till Oslo tingsrätt. Beslutet ligger till grund för att en av svenskt näringslivs stora fixstjärnor, Ola Rollén, som till vardags är vd för börsbolaget Hexagon, häktades i lördags. Ola Rollén greps i Stockholm och fördes under fredagen till Oslo där han nu alltså sitter häktad.

Han misstänks ha gjort insideraffärer i det norska bolaget Next Biometrics som är en konkurrent till svenska Fingerprint Cards, där Ola Rollén också är en av storägarna. 

I häktningsbeslutet, som DI tagit del av, framgår att Ola Rollén köpt 284.341 aktier i Next Biometrics den 6 och 7 oktober 2015. Den 9 oktober uppgav styrelsen i det norska bolaget att Ola Rolléns investmentbolag Greenbridge Partners köpt 2 miljoner aktier för 60 norska kronor per aktie i en ”private placement”. Ole Rollén äger Greenbridge Partners tillsammans med bland andra finansmannen Melker Schörling.

Men när nyemissionen aviserades hade alltså Ola Rollén, enligt häktningsbeslutet, redan köpt nästan 285.000 aktier i en separat affär. Då handlades Next-aktien mellan 46 och 49 norska kronor, enligt DI.

Efter att Next Biometrics meddelat att Ola Rollén kommit in som storägare rusade aktien på Oslo-börsen med över 80 procent. Det är inte tillåtet att köpa aktier baserat på kurspåverkande information innan hela aktiemarknaden blivit informerad. Informationen om att Ola Rollén blivit stor ägare i Next kan eventuellt bedömas som kurspåverkande information.

Ola Rollén nekade tidigare på måndagsmorgonen, via sina advokater, till alla anklagelser om brottsliga handlingar.

”Hexagons styrelse har fullt förtroende för Ola Rollén och han kommer återgå till sin position som VD för Hexagon så snart häktningsperioden är över”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Hexagons vice vd Robert Belkic ska agera tillförordnad under tiden.

Läs fler artiklar
LÄS MER