Börs-stjärnan Ola Rollén häktad i Oslo – misstänks för insiderbrott

Hexagon
Börs-stjärnan Ola Rollén häktad i Oslo – misstänks för insiderbrott

Erik Wisterberg

Reporter

Ola Rollén anklagas för otillåten handel i ett norskt bolag.

Ola Rollén, vd för det börsnoterade it-bolaget Hexagon häktades under lördagen i Oslo. Det framgår av ett pressmeddelande från Hexagon.

Bakgrunden är att Ola Rollén misstänks för insiderhandel. 

Enligt ett pressmeddelande, där Ola Rolléns advokater uttalar sig, ska ärendet inte ha något med Haxagon att göra.

Ola Rollén förnekar, via sina advokater, att han gjort något brottsligt. 

Den misstänkta handeln skedde i fjol i den norska Fingerprint-konkurrenten Next Biometrics. Konkret handlar det om ett köp av 284.341 aktier via investmentbolaget Greenbridge.

Breakit kunde tidigare i år avslöja att Ola Rollén investerat runt en kvarts miljard kronor i den svenska sensortillverkaren Fingerprint cards. 

När Ola Rollén gick in med 140 miljoner kronor i Fingerprint-konkurrenten Next Biometrics ledde det till en kursrusning i det norska bolaget. Han bedömde ett marknaden för biometriska sensorer kunde växa till att vara värd 154 miljarder kronor inom fem år. 

”En spelare tar inte den marknaden själv men ett troligt scenario är att det blir två, tre stora aktörer som överlever. Jag tror att Next och Fingerprint cards kommer vara två av dessa”, sade Ola Rollén till Breakit. 

Ola Rollén inledde sin karriär som trainee på Stora. 2000 handplockades han av Melker Schörling till vd-posten i Hexagon. 2015 sålde Ola Rollén av hälften av sitt egna innehav i Hexagon och startade ett nytt investeringsbolag tillsammans med Melker Schörling. 

I dag uttalar Melker Schörling, som är styrelseordförande i Hexagon, sitt fulla stöd för Ola Rollén efter helgens häktning. 

”Jag har tagit del av uttalandet från Christian B. Hjort och Erik Keiserud, Ola Rolléns advokater, och jag har fullt förtroende för Ola Rollén. Under sexton år av gott samarbete har jag aldrig haft någon anledning att tvivla på hans omdöme” säger Melker Schörling i ett pressmeddelande.

Oslo tingsrätt har häktat Ola Rollén i en vecka, för att kunna säkra bevis. Hexagon-aktien föll under måndagsmorgonen, följ utvecklingen här.

FAKTA: Här är anklagelserna mot Hexagon-vd:n Ola Rollén

• Lördagen den 29:e oktober häktades i Ola Rollén i Oslo, efter ett beslut i Oslo tingsrätt.

• Anklagelsen är insiderhandel i den norska fingerprintkonkurrenten Next Biomterics. Ola Rollén bestrider anklagelsen ”å det starkaste”. 

• Enligt ett pressmeddelande från Ola Rolléns norska advokater gjordes köpet i Next via Greenbridge partners, som då var under etablering, i fjol.

• Ola Rollén kommer inte att kommentera saken innan den norska ekobrottsmyndigheten har kommit längre i sina efterforskningar. Han lovar att samarbeta fullt ut, och hoppas att utredningen kommer att ”bekräfta de faktiska förhållandena så snabbt som möjligt”. 

• ”Enligt vår syn är målet baserat på en felaktig förståelse av de faktiska och rättsliga förhållandena i saken”, skriver Ola Rolléns advokater i ett pressmeddelande. 

Källa: Hexagons pressmeddelande.

Läs fler artiklar
LÄS MER