Airbnbs ultimatum till svenskar med fördomar: "Stäng ditt konto"

Airbnbs ultimatum till svenskar med fördomar: "Stäng ditt konto"

Airbnbs användare får lova att behandla alla lika. Foto: AP Photo/Francois Mori.

Erik Wisterberg

Reporter

Efter avslöjanden om rasism – nu tar bostadsplattformen Airbnb i med hårdhandskarna mot intolerans.

Den 1 november kommer alla Airbnb-användare mötas av ett meddelande när de loggar in. De kommer att uppmanas att skriva under på följande: 

”Att behandla alla—oavsett ras, religion, nationellt ursprung, etnicitet, funktionshinder, kön, könsidentitet, sexuell läggning eller ålder—med respekt, och utan fördom eller partiskhet”. 

I korthet: Airbnb ber sina användare att inte vara rasistiska, sexistiska och fördomsfulla. 

Den som inte vill skriva under på detta kommer att få lämna plattformen, som tillåter privatpersoner att hyra ut sin bostad till andra privatpersoner. 

”Om du inte samtycker till åtagandet kommer du inte att kunna agera värd eller boka resor med hjälp av Airbnb, och du har möjlighet att avsluta ditt konto. När kontot väl avslutats kommer även eventuella framtida bokade resor att annulleras”, skriver Airbnb i ett mejl till sina svenska medlemmar. 

Så varför gör Airbnb denna upprensning?

I USA har Airbnb fått massiv kritik – för att plattormens användare ser ut att rata mörkhyade personer som hyresgäster.

De svenska Airbnb-uthyrarna visar också rasistiska tendenser. Det visade en granskning som Ekot och Kaliber gjorde tidigare i höstas

Debatten efter avslöjandet handlade delvis om vilket ansvar Airbnb har för intolerensen bland användarna. Det är en liknande debatt som nätjättar som Facebook och Twitter har mött under många år, och där nätjättarna ofta kritiseras för att inte göra tillräckligt. 

Airbnb tycks nu alltså göra bedömningen att en nolltolerans mot rasism är vägen framåt. 

Läs fler artiklar
LÄS MER