EQT-profilen skulle helst vilja dö genom att falla ner i ett slukhål

EQT Ventures
EQT-profilen skulle helst vilja dö genom att falla ner i ett slukhål

Ted Persson, partner på EQT Ventures. Foto: Jonas de Lange

Breakit

EQT Ventures-partnern Ted Persson berättar i Breakits 17 frågor att han vill testa att leva som sin flickvän och att han är villig att satsa 10 miljoner kronor på en komedi-startup.

Ted Persson är riskkapitalisten som tidigare har grundat digitalbyrån Great Works. Till vardags är han designpartner på EQT Ventures. Den här veckan ställs han till svars i Breakits helgserie 17 frågor.

1. Vad sysslar du med?
"
Jag är designpartner på EQT Ventures. Det innebär att jag hälften av tiden träffar bolag och jobbar innan investering, och att jag den andra hälften stöttar portföljbolagen med produktutveckling, UX, design och varumärkesstrategi. Nu i inledningsskedet har jag också jobbat med EQT Ventures egen strategi, positionering och marknadsföring".

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
"
Antagligen en startup. Kanske något VR-orienterat men som inte är ett spel. Eller en inkubator eller startup-studio, som fortsättning på det jag och Andreas Thorstensson gjorde innan EQT Ventures".

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
"
Jag är alltid sjukt peppad på en massa grejer. Just nu: Nintendo Switch, Teslas nya självkörande sensor-svit, Apples trådlösa hörlurar (om de någonsin kommer), att Homekit, Amazon Echo och Google home ska mogna, maskininlärning, Oculus nya Touch-controllers som kommer till jul, nya PS4, en ny skitsnabb superprecis termometer för matlagning jag sett på Kickstarter".

"På längre sikt, var 3D-printing och VR/AR tar vägen om säg 5-10 år, smarta städer/länder (det Estland gör med e-residency är intressant, men också vi kommer leva och arbeta i en mer hållbar stad post-robotiseringen, självkörande/flygande bilar, Hyperloop etc), odlat kött (måste prova den där burgaren på Momofuku), genteknik, bioelektronik, nanoteknik, Elon Musks Mars-resor".

"Och på sci-fi-nivå typ kall fusion eller vad det nu blir, teleportering och såklart singulariteten. Så jag svarar: Nintendo Switch och singulariteten. Bra spännvidd".

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
"
Icke-interaktiva människor som har en oförmåga att lyssna och ta in nya perspektiv. Och internpolitik, vilket jag tack och lov inte upplever så mycket av nu för tiden".

5. Hur mår du just nu?
"Bra tack, lite trött. Själv?".

6. Vilken är din största bragd någonsin?
"
Det vi lyckades åstadkomma med Great Works, förmodar jag, både som företag, men också som plattform för de som slutat och gått vidare och gjort en massa bra grejer".

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?
"
Kanske lite egocentriskt, men min flickvän, eller någon nära kompis eller kollega. Vore intressant att se sig själv från utsidan. Jag tar min flickvän förresten, det vore antagligen väldigt lärorikt att testa att vara tjej. Eller såklart någon förfader som levde för länge sedan eller en ättling i framtiden precis på mänsklighetens peak, när vi löst miljön och allt annat trams vi håller på med, men innan solen slukar jorden eller hur det nu kommer sluta".

8. Vilka är dina favorituppfinningar?
"
Transistorn, internet och datorgrafik. Jag har själv haft möjlighet att följa utvecklingen av de två sistnämnda och tillsammans med transistorn som grund till datorn har de varit en enormt möjliggörande kraft inte bara för mig utan också för miljoner människor i världen".

9. När är du som mest produktiv?
"
Tyvärr mellan 23 och 03, när resten av världen tycker att det är dags att gå och lägga sig".

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
"
Siri. Hjälpsam men med integritet".

11. Om du hade 10 miljoner kronor, hur skulle du investera dom
"
Finns massvis med intressanta early stage-bolag som är för tidiga för EQT Ventures att investera i. Jag skulle använda EQT Ventures Together-app för att hitta dem. Eller så skulle jag ge pengarna till min gamla Great Works-medgrundare David Sundin, som nu har blivit komiker och tvinga honom starta Sveriges första ComTech-startup (comedy tech)".

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
Igår, när jag var på toaletten innan jag skulle upp på scen på en tech-konferens i Indien och de fick bryta programmet och 30 funktionärer letade efter mig. Och antagligen här ovan när jag svarade att jag skulle ge 10 miljoner till David Sundin för att starta Sveriges första ComTech-startup".

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med
"
Alltså bara tanken att en techkändis skulle fira jul med mig och min stökiga familj i Skåne är väldigt rolig. Jag drar till med Steve Ballmer. Han är absolut inte välkommen att fira jul med oss. Hälsar ni honom det?".

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
"
Fyller alltid väskan med en massa prylar jag aldrig använder men tänker att jag ska använda på semestern 'när jag har tid', vilket aldrig sker. Olika Android-enheter jag ska installera experimentella operativsystem på, vattentäta kameror, objektiv, Nintendo 3ds, kindlar, bluetooth-högtalare, wearables".

"Jag tog till exempel med en Arduino (open source-hårdvara) till Hawaii i somras, idiotiskt. Vill slå ett slag för en ny serie som jag bara sett trailern för än så länge, 'Jon Glaser loves gear'. En amerikansk komiker som älskar att införskaffa och äga olika typer av utrustning men är jättedålig på att använda den. Jag kan relatera".

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med
"
Du vill att jag ska recensera mina vänner? Intressant startup-idé".

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?
"
Jag är känslostyrd och har stark empatikänsla, vilket jag förvisso tror är bra egenskaper när man ska sätta sig in i en grundares roll, förstå användares beteende, eller leda team, men jag skulle vilja kunna vrida ned empatin i vissa situationer och ge mig själv en asshole-shot. Där har du en riktig Breakit-rubrik. Boom!".

17. Hur skulle du helst dö?
"
Slukhål helt klart".

Läs fler artiklar
LÄS MER