Eniro-chefen: "Jag är inte säker på att vi kommer klara av detta"

Eniro
Eniro-chefen: "Jag är inte säker på att vi kommer klara av detta"

Eniros nytillträde vd Örjan Fridh har ett tungt jobb framför sig. Foto: Press samt Bezav Mahmod/SvD/TT.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Kalldusch från Eniro - sökbolaget kommer inte kunna amortera av miljardlån.

Det är i kvartalsrapporten på fredagsmorgonen som sökbolaget Eniro kommer med de alarmerande nyheterna. När Breakit får tag på den nytillträdde vdn Örjan Fridh konstaterar han krasst:

“Vi har för höga lån i förhållande till de intäkter som verksamheten genererar. Amorteringskraven är för tuffa och under andra kvartalet nästa år kommer vi inte att klara av att betala", säger han.

Styrelsen med ordförande Björn Björnsson i spetsen har därför inlett förhandlingar med ett bankkonsortium om totalt sex banker som tillsammans lånat ut 1.465 miljoner kronor. Målet är att få till mildare villkor, men lyckas man inte komma i mål innebär det slutet för Eniro i dess nuvarande form.

“Vi jobbar och tror att vi ska få till en lösning men jag kan inte utesluta att vi tvingas sätta bolaget i rekonstruktion. Jag är inte säker på att vi kommer klara av detta. Det är sex olika banker och de är inte helt samspelta. Det finns olika viljor i konsortiet”, säger Örjan Fridh.

Ytterligare en kalldusch som Örjan Fridh och styrelsen leverar på fredagsmorgonen är att preferensaktieägarna inte kommer att få någon utdelning. Totalt handlar det om runt 50 miljoner kronor på årsbasis.

“Det är vår rekommendation till bolagsstämman, sedan är det upp till ägarna att bestämma. Men vi kan inte betala utdelning när vi sitter i den här finansiella situationen. Det är i slutändan en likviditetsfråga”, säger Örjan Fridh.

Läs fler artiklar
LÄS MER