Tobii växer långsamt – omsatte 255 miljoner tredje kvartalet

Tobii växer långsamt – omsatte 255 miljoner tredje kvartalet

Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Tredje kvartalet ökade omsättningen med 12 procent för ögonstyrningsbolaget, under samma period förra året låg omsättningstillväxten på 36 procent.

Vi har tidigare skrivit om Tobii - bolaget vars teknik låter dig styra en dator med blicken istället för mus och tangentbord.

På torsdagmorgonen släppte bolaget sin senaste kvartalsrapport. Den visar i mångt och mycket att bolaget tuffare vidare med tillväxten. Under tredje kvartalet omsatte bolaget 255 miljoner kronor. Det är en ökning från föregående år med 12 procent. Samtidigt gjorde Tobii en rörelseförlust på 11 miljoner kronor, jämfört med 8 miljoner kronor under samma period föregående år.

Bolaget fortsätter alltså att växa – men det går betydligt långsammare än tidigare. Under 2015 ökade omsättnignen med hela 56 procent. Hittills i år har den bara ökat med 10 procent.

Hur aktien påverkas av de nya siffrorna är oklart. Bolaget hade inte på förhand gått ut med några förväntningar på kvartalssiffror. Tidigare i veckan gick aktien ned flera procent efter att konkurrenten Eyfluence köpts upp av sökjätten Google.

Samtidigit ligger kursen långt under analytikernas riktkurs. Innan börsen öppnar på torsdagen kostar en Tobii-aktie 67 kronor. Swedbank och Carnegie har sina riktkurser på 92 respektive 80 kronor.

Att bolaget går med förlust är ingen direkt ögonbrynshöjare. Bolagets vd Henrik Eskilsson har tidigare kommenterat att man räknar med att nå lönsamhet först 2018.

Så är Tobii uppbyggt

Tre affärsområden

  • Tobii Dynavox riktar sig mot personer med olika funktionsnedsättningar som använder bolagets teknik för att interagera med en dator.

  • Tobii Pro riktar sig mot forskare och företagsvärlden, främst i form av marknadsundersökningar där man försöker reda ut var någonstans i en specifik miljö konsumenter tittar.

  • Tobii Tech är bolagets yngsta affärsområde. Här skapar man konsumentprodukter främst för underhållning och dataspel. Bolaget har samarbeten med datortillverkarna Alienware och MSI samt svenska Starbreeze som utvecklar VR-headset och spel.

Att Tobii fortfarande går med förlust beror till stor del på utvecklingskostnader inom Tobii Tech. De två andra affärsområdena är redan lönsamma sedan ett bra tag.

Läs fler artiklar
LÄS MER