Nödlösningen Börje Ekholm kan bli räddningen för Ericsson

Nödlösningen Börje Ekholm kan bli räddningen för Ericsson

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Morgonens nyhetsbomb är ett tydligt tecken i tiden, skriver Stefan Lundell i en analys.

Efter att Hans Vestberg fick sparken i somras har jag hört en rad fantasifulla rykten om vem som ska ta över ledningen för det pressade svenska storbolaget. Till och med den tidigare Fingerprint-chefen Jörgen Lantto ska tydligen funnits med på den lista av kandidater som styrelsen i Ericsson har betat av.

Men att Börje Ekholm skulle ha stått med på samma lista är det få, om ens någon, utanför den innersta kretsen runt Ericsson som kan ha känt till. Frågan är om inte Börje Ekholm kommit in från sidan i sista stund när paniken i Ericssons styrelse kommit krypande.

Det är inte svårt att tolka den oväntade utnämningen som ett slags nödlösning framtvingad i sista stund.

Börje Ekholm har aldrig haft en operativ roll i ett industriföretag utan har i stället arbetat med investeringar hela sin karriär, främst som vd för Investor men också som chef för investeringsarmen IGC.

Nu blir han ansvarig för 100.000 anställda varav 4.000 kommer att få sparken i samband med det tidigare aviserade sparpaketet.

Men framför allt: Börje Ekholm blir nu blir mannen att leda Ericsson på allvar in i digitaliseringens tidevarv. Och trots att han, lite elakt, kan kallas för en nödlösning har utnämningen alla förutsättningar att bli en succé.

Få svenska företagsledare insåg så tidigt de kommersiella möjligheterna som utvecklingen inom tech innebär. Inom ramen för Investors riskkapitalbolag IGC drev han fram flera tidiga investeringar inom tech-sektorn.

När den kinesiska internetjätten Alibaba drog igång sin verksamhet i slutet av 1990-talet fanns IGC och Börje Ekholm med som en av de första externa investerarna. Och han sitter idag i styrelsen för Alibaba, det tekniktunga Nasdaq samt är styrelseordförande för teknikhögskolan KTH.

Visserligen har han som styrelseledamot i Ericsson sedan tio år tillbaka också ett tungt ansvar för det prekära läge som telekomjätten idag befinner sig i. Men samtidigt rimligtvis också en god förståelse för bolagets inre liv.

Ytterligare en pluspost som kommer med utnämningen är att det är en tydlig signal om att Ericssons storägare Investor fortsatt tror på bolaget.

Det är ingen tvekan om att det är på familjen Wallenbergs mandat som Börje Ekholm ska sitta som vd. Via maktbolaget Investor lär sfären behålla sitt inflytande över Ericsson under en lång tid framöver.

På aktiemarknaden togs också beskedet emot med glädje. Kursen i B-aktien var upp över 3 procent i den inledande handeln. Intressant att notera är även att den röststarka A-aktien (som Investor är ägare i och nu alltså inte ser ut att sälja) gick ännu starkare - upp nästa 5 procent i öppningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER