Tidal ger större del av kakan till musiker - men kakan är mindre

Spotify Tidal
Tidal ger större del av kakan till musiker - men kakan är mindre

Madonna och Beyonce är två av Tidals delägare. FOTO: AP/Chris Pizzello

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Spotify-konkurrenten Tidal säger sig betala fyra gånger så mycket per strömning som den svenska musiktjänsten.

Ordkriget om vilken streamingtjänst som är mest musikervänlig rasar vidare Breakits avslöjande tidigare i år om att ett gäng tunga artister har blivit delägare i Tidal.

Förra veckan publicerade sajten Digital Music News vad som sägs vara ett dokument rörande en utbetalning av royalties från Tidal till ett mindre skivbolag. Siffrorna visade att Tidal, som ägs av en grupp amerikanska artister med rapparen Jay-Z i spetsen, betalar ungefär dubbelt så mycket per lyssning som Spotify.

Nu har Tidal kommenterat dokumenten. Enligt det amerikanska bolaget är siffrorna missvisande eftersom Tidal i själva verket betalar närmare fyra gånger så mycket per lyssning som Spotify.

Tidal säger sig betala mellan 0,024 dollar och 0,028 dollar per strömning av en låt medan Spotify betalar mellan 0,006 dollar och 0,0084 dollar.

Frågan är dock om Tidals metod - att försöka öka musikernas intäkter genom att inte erbjuda någon gratistjänst - verkligen leder till mer pengar till musiker. Detta eftersom en renodlad betalmodell oundvikligen leder till mindre användning (färre strömningar totalt).

Enligt techinvesteraren David Pakman, som också har en bakgrund i den digitala musikindustrin, är en genomsnittlig amerikan villig att spendera 45-65 dollar per år på musik. Om alla måste betala 120 dollar per år för en prenumeration kommer en stor grupp välja att betala ingenting.

"Min åsikt är, vilket datan också visar, att du säljer mer ett lägre pris. Det är en elastisk marknad", säger han till The Verge.

Läs fler artiklar
LÄS MER