Tobii får tung konkurrent - Google köper ögonstyrningsbolag

Tobii Google Eyetracking
Tobii får tung konkurrent - Google köper ögonstyrningsbolag

Google-chefen Larry Page (t.v.) utmanar John Elvesjö, medgrundare av Tobii. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Jeff Chiu/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Ögonstyrningsbolaget möter nytt motstånd när Google köper upp en av konkurrenterna.

Svenska Tobii är en av landets stora techsucceer de senaste åren. Bolaget har skapat en produkt för ögonstyrning som bland annat låter personer med funktionsnedsättningar styra sin dator med blicken istället för mus och tangentbord.

Bolaget är noterat på Stockholmsbörsen med ett börsvärde på över 6 miljarder.

Nu förvärvar sökjätten Google en av Tobiis konkurrenter, rapporterar bland annat Business Insider.

Det handlar om amerikanska Eyefluence, som köps upp för en hemlig summa. Bolaget har sedan tidigare tagit in över 190 miljoner kronor från riktigt tunga investerare. Bland annat har Intel Capital och Motorolas investeringsarm satsat på bolaget.

Helt oväntat är det kanske inte att Google satsar på ögonstyrning. Det har länge pratats om teknikens potential för VR. Google har redan satsat tungt på det nya medieformatet och har utvecklat två olika VR-headset.

För svenska Tobii innebär detta att man kan gå miste om en potentiell storkund, samtidigt kan det vara en indikation på att de stora VR-bolagen börjar röra sig snabbare och att ett avtal med till exempel Facebooks Oculus eller HTC Vive ligger närmare.

Hur aktiemarknaden reagerar på uppköpet återstår att se.

Läs fler artiklar
LÄS MER