Efter domen mot drönarna: "Ett stort kliv bakåt för Sverige"

Spotscale Intuitive Aerial
Efter domen mot drönarna: "Ett stort kliv bakåt för Sverige"

Ina Nehr, marknads- och kommunikationsansvarig på Intuitive Aerial och Ludvig Emgård, vd för Spotscale. Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

Domen om kameraförbudet kommer att försvaga den svenska drönarmarknaden, menar två svenska drönarstartups som Breakit har pratat med.

I fredags slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att fotografering i Sverige med drönare ska stoppas. Domen säger att fotografering med drönare ska räknas som kameraövervakning och därmed falla under kamerövervakningslagen. 

Domen kan komma att innebära ett hårt slag för flera startups som tvingas kämpa för att få tlllstånd för varje uppdrag de genomför.

"Lagen kom när det inte fanns några drönare. Jag trodde inte att Sverige skulle ta ett så stort kliv bakåt. Domen är helt fel och tittar inte på syftet, det är inte bevakning vi sysslar med", säger Ludvig Emgård, vd för drönarbolaget Spotscale. 

Spotscale använder drönarbilder från flera olika länder för att kunna bygga upp 3D-modeller över kvarter och byggnader.

"Jag tror att domen kommer att avskräcka, speciellt hos den som inte är insatt", säger Ludvig Emgård. 

Han får medhåll från drönarstartupen Intuitivie Aerial, som utvecklar och säljer drönare till tv- och filmindustrin. 

"För Intuitive Aerials del kommer domen endast att påverka bolaget marginellt, då nästan uteslutande all försäljning av vår drönare sker på export", säger Ina Nehr, marknads– och kommunikationsansvarig på Intuitive Aerial. 

Hur kommer domen att påverka den svenska drönar-marknaden? 

"Sverige har en ledande position inom en av världens mest expansiva marknader och kommer i och med domen försvåra verksamheterna för hundratals företagare och startups som är aktiva i vårt land", säger Ina Nehr och fortsätter:

”I och med domen i fredags backar vi nu bandet.” 

Samtidigt tror Ludvig Emgård att domen kommer att tvinga fram en lagändring.  

"Jag tror att man kommer att hitta en lag som kommer att ligga i linje med viljan hos näringslivet, politiker och journalister. Domen har redan skapat opinion och kommer att leda till att man tvingar fram en lagändring. Det är jag helt säker på", säger han och tillägger: 

"Inom ett halvår kommer att lagen att ändras."

Vad innebär det för er om lagen inte ändras? 

"Då är vi tvungna att slopa den svenska marknaden. Men jag tror inte att det kommer att hända. Jag är helt säker på att domen kommer att framtvinga en lagändring", säger Ludvig Emgård. 

"Jag tycker att dombeslutet är överdrivet och att det omgående måste ses över", säger Ina Nehr. 

Läs fler artiklar
LÄS MER