Justitieministern om domen mot drönarna: “Vi utreder frågan"

Drönare
Justitieministern om domen mot drönarna: “Vi utreder frågan"

Foto: Jessica Gow/TT och Johan Nilsson/TT

Johanna Ekström

Reporter

I juni nästa år kan det komma förslag på ändringar i kameraövervakningslagen - så att den blir bättre anpassad för drönare.

Efter fredagens besked i Högsta förvaltningsdomstolen om att fotografering med drönare räknas som kameraövervakning har politiska röster höjts om att regeringen ska agera.

Liberalernas skattepolitiska talesperson Mathias Sundin har krävt att lagen ändras och Centerns energipolitiska talesperson Rickard Nordin kräver svar av justitieminister Morgan Johansson (S) via en interpellation.

Men faktum är att det pågår en utredning i frågan, som tillsattes av regeringen förra hösten. Syftet är en översyn av kameraövervakningslagen, bland annat för att utreda om den behöver moderniseras i förhållande till ny teknik.

“Redan när den tillsattes konstaterade regeringen att det fanns ett behov av att utreda hur lagen förhåller sig till användning av ny teknik, till exempel kamerautrustade drönare. Denna fråga pekades därför särskilt ut i uppdraget”, säger Morgan Johansson i en kommentar till Breakit.

Utredaren ska redovisa sitt svar i juni 2017, och regeringen avvaktar med att kommentera ytterligare till dess.

Beskedet att fotografering med drönare nu ska räknas som kameraövervakning fick bland annat det börsnoterade drönarbolaget Fastouts aktie att rasa på börsen idag. 

Läs fler artiklar
LÄS MER