Liberalerna kräver lagändring – för att släppa fram drönarna

Breakit - Liberalerna kräver lagändring – för att släppa fram drönarna

Mathias Sundin vill se mer drönare, inte mindre. Foto: Press & Heiko Junge /TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Liberalerna: "Utfallet i Högsta förvaltningsdomstolen lägger en tung, våt filt över utvecklingen av drönartjänster i Sverige".

Drönardomen, som innebär att att drönare med kameror faller under kameraövervakningslagen, kan lägga en ”tung våt filt över utvecklingen av drönartjänster i Sverige”.

Den bedömningen gör Mathias Sundin, skattepolitisk talesperson för Liberalerna. 

”Drönare har blivit mycket billigare och bättre och de kommer bli ett naturligt inslag i vårt luftrum. Det finns en stor mängd användningsområden och stora affärsmöjligheter. Det får inte stoppas av en mycket trubbig lagstiftning”, säger Mathias Sundin i ett pressmeddelande. 

Nu kräver han att regeringen ändrar lagen.

”Utfallet i Högsta förvaltningsdomstolen lägger en tung, våt filt över utvecklingen av drönartjänster i Sverige. Regeringen måste mycket skyndsamt ändra lagen eller vidta någon annan åtgärd som löser problemet”.

Även Centerpartiet är inne på samma linje. Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet, har i dag lämnat in en interpellation om drönarfrågan till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

"Hur ser justitieministern paÌŠ att Högsta förvaltningsdomstolens utslag riskerar att slaÌŠ ut hela drönarbranschen och kommer ministern agera för att ändra lagstiftningen?", skriver Rickard Nordin.

Breakits krönikör Emanuel Karlsten har även resonerat kring behovet av en lagförändring. Läs krönikan här.

Läs fler artiklar
LÄS MER