Sök

Efter drönardomen – här är Fastouts plan för att runda lagen

FastoutDrönare

Fastouts vd Alex Greidinger har en plan. Foto: Press samt Johan Nilsson / TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Fastout tvingas be sina piloter att strypa drönarna. Detta efter fredagens uppmärksammade dom – som kan slå mot hela drönarindustrin.

Fredagens dom från Högsta förvaltningsdomstolen kan blir ett hårt slag för bolag som exploaterar den snabbväxande drönarnischen. 

Buskapet från domstolen är att fotografering med drönare ska räknas som kameraövervakning, och därmed falla under kameraövervakningslagen.  

Aktietorgslistade Fastout är ett av bolagen som kan komma att påverkas allra mest. När handeln drog igång på måndagsmorgonen föll aktien direkt med omkring 20 procent. 

Bolagets idé är att bli världens största plattform för 360-video och drönarvyer, med hjälp av ”lokala drönarpiloter”.

Breakit har under måndagsmorgonen sökt Fastouts grundare Håkan Lindgren, som inte vill kommentera frågan i nuläget. 

”Vi har väldigt mycket att göra denna morgon, och har bestämt att all kommunikation ska gå via vår vd”, säger han till Breakit. 

Fastouts vd Alex Greidinger, som nyligen värvades från Schibsted, har inte gått att nå under morgonen. 

Sannolikt är läget spänt inför att börsen öppnar. I ett försök att lugna investerarna har Fastout gått ut med ett skriftlig uttalande. 

”Domstolen gjorde klart att kameradrönare som kan användas för personövervakning faller under kameraövervakningslagen. Syftet med användningen och om kameran rent faktiskt används för personövervakning var enligt domen utan betydelse. Det avgörande är om kameradrönaren kan användas för sådan övervakning; att kameran möjliggör identifiering av enskilda personer”, skiver Fastout. 

Bolaget tror sig dock ha hittat en lucka. 

”Vi har under helgen studerat domen tillsammans med juridisk expertis och kan konstatera att det finns en väsentlig skillnad mellan hur Fastout kommer bedriva sin verksamhet och det nu aktuella målet”, skriver Fastout. 

Kameran på drönaren i det mål som Högsta förvaltningsdomstolen avgjorde var utrustad med en kamera utan tekniska begränsningar. För att komma runt drönardomen instruerar Fastout nu sina piloter att strypa sina drönare rent tekniskt:

• Piloterna måste tar bort möjligheten att ta bilder manuellt utanför Fastouts app. Detta för att få använda Fastouts tekniska plattform.

• Fastouts app begränsar i sin tur kamerans användning med hänsyn till integritet. 

• Piloterna behöver ladda ned en ny version av appen och godkänna nya användarvillkor innan de kan ta nya uppdrag.

Två frågor återstår. Hur reagerar aktiemarknaden på Fastouts plan? Och är den vattentät även vid en eventuell framtida rättslig prövning?

Fastout skriver själva att bolaget inte kommer att påverkas negativt av domen. 

”Vi har stor respekt för de utmaningar som denna dom skapar i branschen, där många drönarpiloter som jobbar kommersiellt utanför Fastouts verksamhet kan komma att påverkas negativt”, skriver bolaget.

Uppdatering: Fastouts vd Alex Greidinger försäkrar att bolagets plan ska hålla för rättslig prövning.

"Knäckfrågan i fredagens dom handlade inte om syftet utan vad man faktiskt kan göra med sin kameraförsedda drönare utan tekniska begränsningar. Vi bedömer, tillsammans med juridisk expertis, att vi med de tekniska förändringar som vi nu genomför klarar även den förändrade tolkningen. Samtidigt ser vi tydliga tendenser till lättnader i lagstiftningen kring drönarfoto i andra länder och ser fram emot regeringens utredningsförslag som presenteras i februari”, skriver han i ett mejl till Breakit.

Läs mer