AT&T köper Time Warner - men nu vill Trump stoppa monsteraffären

Breakit - AT&T köper Time Warner - men nu vill Trump stoppa monsteraffären

Donald Trump under sitt tal där han hotar att stoppa affären mellan AT&T och Time Warner. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Presidentkandidaten kommer inte att ge sitt godkännande om han blir vald.

Natten till söndagen svensk tid annonserades att teleoperatören AT&T nått en överenskommelse om att köpa mediekoncernen Time Warner. Affären värderar Time Warner till 85,4 miljarder dollar eller dryga 760 miljarder svenska kronor. Hälften av summan betalas i kontanter och hälften i AT&T-aktier. 

Det innebär att årets största företagsaffär nu är bekräftad av parterna.

Chef för den nya giganten blir AT&T:s nuvarande vd Randall Stephenson.

En av drivkrafterna bakom affären är trenden att vi konsumerar allt mer medieinnehåll via nätet, vilket får till följd att de stora kabel-tv-bolagens ställning hotas. AT&T äger ett av USA:s betal-tv-bolag, DirectTV, men har en väldigt begränsad egen innehållsproduktion.

Om köpet av Time Warner går i lås får AT&T i ett slag kontroll över några av världens populäraste TV-serier. Time Warner äger till exempel HBO som producerar tittarsuccér som Game of Thrones och Silicon Valley.

Men redan innan affären var bekräftad gick den republikanska presidentkandidaten Donald Trump ut och deklarerade att han tänkte stoppa den om han blir vald till president. I ett tal som han höll i Gettysburg, Pennsylvania på lördagen sa han att en sådan affär skulle "skapa för stor maktkoncentration" och "förstöra demokratin".

Handeln i Time Warners aktie stoppades redan i fredags då uppgifterna om en nära förestående affär läckte ut. Aktien hade då gått upp nästan 8 procent.

AT&T:s aktie gick tvärtom ner när uppgifterna läckte ut. Den tappade nästan 3 procent i New York på fredagen.

Läs fler artiklar
LÄS MER