De får dela på 90 miljoner när Schibsted sväljer Servicefinder

Servicefinder Schibsted
De får dela på 90 miljoner när Schibsted sväljer Servicefinder

Vishal Nanda, Jeffrey Singh och Aleksandar Goga grundade Servicefinder. Foto: pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga cashar in när Schibsted sväljer den sista tredjedelen av Servicefinder.

Entreprenörerna Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga startade Servicefinder för tio år sedan i en källare. De tre vännerna var då knappt 20 år gamla – och ville förändra sättet som vi köper hantverkare och andra tjänster. 

I dag söker svenskar hjälp med allt från att sätta upp en gardinstång till att bygga ett helt hus via Servicefinders plattform. 

Mediejätten Schibsted köpte 70 procent av Servicefinder redan 2011. Då fanns ärkerivalen Bonnier bland säljarna.

Nu köper Schibsted resterande 30 procent, som fram tills nu ägts av de tre grundarna Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga. Det uppger Schibsted i ett pressmeddelande, som inte avslöjar köpeskillingen.

Men enligt Breakits uppgiftslämnare, med insyn i liknande affärer, har Schibsted köpt ut grundarna till en värdering på 300-320 miljoner kronor, vilket speglar 10 gånger årsvinsten.

Det skulle innebära att Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga i dag får dela på 90 miljoner kronor. 

Vishal Nanda, medgrundare och marknadschef på Servicefinder, vill inte kommentera Breakits uppgifter om köpeskillingen.

”Vi har jobbat med detta i tio år – en tredjedel av våra liv. Nu har vi visat att Servicefinder kunde bli lönsamt och det största bolaget i sin nisch. För att vara rakt på sak fick vi ett jäkligt bra erbjudande från Schibsted som vi inte kunde tacka nej till”, säger Vishal Nanda.

Schibsted planerar nu att skala upp verksamheten.

"Det är ett naturligt steg för Schibsted att förvärva hela Servicefinder. Det finns mycket växtkraft i företaget och nu ska vi utveckla verksamheten än mer. Jag ser också stora möjligheter att samarbeta tätare med andra bolag inom Schibstedkoncernen. På så vis kan vi göra det ännu enklare för privatpersoner och företag att köpa och sälja tjänster, säger Martin Frey, affärsområdeschef för Schibsted Marketplaces, i pressmeddelandet. 

Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga, som grundade Serviecfinder 2006, lämnar Servicefinder efter en "överlämningsperiod innan en ny ledning tillsätts". 

Sofia Krook, från Schibsted Sales & Inventory, kliver omgående in som tillförordnad vd.

Klart är dock att Servicefinder-grundarna suttit i ett gott förhandlingsläge, sett till årsredovisningen för 2015. Då vände bolaget till vinst efter att ha redovisat förluster i stort sett varje år under kampen för att bli nummer ett på marknaden. Vem som har den positionen tvistar Servicefinder och den Kinnevikägda konkurrenten Offerta.se om. Sett till intäkter är Servicefinder dock klar etta. Bolaget omsatte 76,1 miljoner kronor i fjol och gjorde ett rörelseresultat på 32 miljoner kronor. 

Det ger en rörelsemarginal på 42 procent. Det är inte långt från Schibsteds penningpress Blocket, som fått kloner världen över. Offerta omsatte som jämförelse knappt 47 miljoner kronor, med ett negativt rörelseresultat. 

Läs fler artiklar
LÄS MER