Därför är kontoret på fickan framtiden för oss alla

Breakit - Därför är kontoret på fickan framtiden för oss alla

Joakim Jardenberg, rådgivare i internetfrågor. Foto: Press

Telia Företags inspirationsmorgon ”Before Business” gästade idag Malmö - för framtidstankarna stod ”IT-gurun” Joakim Jardenberg.

Joakim Jardenberg är en förändringsförespråkare, framtidskramare och debattör i allt som rör sig runt gamla, nya, digitala och sociala medier. Redan 1994 internetifierade Joakim Jardenberg mediesverige, bland annat genom att starta upp aftonbladet.se. Numera arbetar han framför allt som rådgivare i internetfrågor med bland annat VD och ledningsgrupp för fem stora börsbolag på kundlistan.

Framträdandet på Media Evolution City i Malmö handlade om hur teknisk utveckling sätter nya förväntningar på oss människor – i vår vardag men också på våra arbetsplatser.

"Här är min dator och på den står det Kontor, inleder Joakim Jardenberg och det illustrerar hans syn på att kontoret inte längre är någon fysisk plats. Det innebär också att fritid och arbetstid flyter ihop. Faktum är att Joakim Jardenberg inte längre skiljer på arbete och fritid, utan har delat upp tillvaron i rolig respektive tråkig tid. 

"Vi behöver förändra bilden av vad som är en arbetsplats", konstaterar han. 

I den digitala verkligheten kan det förstås förekomma ”digital stress” som följd av att vi alltid är nåbara och ständigt tar till oss information. Joakim Jardenberg tipsar om ett enkelt knep: 

"Jag tycker att vi behöver ta ansvar för vår digitala miljö. Stäng av notifikationerna på mobilen, du tittar ju på den en miljard gånger varje dag ändå", konstaterar han.

Även om det finns baksidor med den ”digitala stressen” menar Joakim Jardenberg att den ”analoga stressen” är värre. 

"Det stressar mig att sitta med saker som jag vet hade gjort bättre digitalt, kvittoredovisning exempelvis. Dessutom är det så att det är mycket som händer i den digitala kontexten som kryddar den fysiska världen".

Den kontaktskapande förmågan blir den viktigaste för att lyckas i framtiden, menar Joakim Jardenberg. Nätverket är viktigare än den fysiska platsen och du kommer att jobba med uppdrag för flera olika arbetsgivare. Arbetslivet kommer att präglas av en konstant rörlighet där vi hela tiden lär oss saker och kompetensutvecklas. Framtidens arbetsplats kommer även att bli mer personlig, som en reaktion på att trenden är att alla personliga saker ska ligga i ett skåp. Bilderna på barnen bredvid datorn får därmed en renässans. 

"Ta med dina växter och ta med dina husdjur. Bygg platsen som ett ”home away from home”. Arbetsplatsen blir till en mötesplats".

Kan du inte närvara på plats kommer Telia lägga ut ”best of” på telia.se/ailet. Anmäl dig till det avslutande eventen i Stockholm via Facebook.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER