Svensk startup får raketbränsle från Obamas energisatsning

Nextseal

Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu ska miljöteknikbolaget Nextseal göra en inbrytning i USA.

Tidigare i år lanserade USA:s president Barack Obama en satsning på grön energi, på den nätta summan 2500 miljarder kronor.

Nu kan Breakit berätta att en svensk miljöteknikstartup får en liten del av kakan. Stockholmsbaserade Nextseal har patent på en teknik för att täta läckage från gasledningar, vilket gör att utsläppen av metangas kan minskas med 95 procent.

Nu får bolaget, som ingår i Serendipitys företagsinkubator, 7 miljoner kronor från det amerikanska energidepartementet. I det utvecklingsprojekt som nu får finansiering kommer även energijätten Williams Pipeline att ingå som en samarbetspartner till Nextseal samt Southwest Research Institute. Projektet ska mynna ut i en färdig produkt 2018 och därefter väntar lansering, med främst fokus på USA.

"Det här utveckingssamarbetet är en viktig milstople för oss och innebär en acceleration av utveckingen mot en färdig produkt. Att få med just dessa samarbetspartners och att få finansieringen på plats har varit ett ideal-scenario, och nu blev de verklighet. Det känns fantastiskt kul", säger bolagets ordförande och vd för Serendipity Amin Omrani i en kommentar till Breakit. 

Läs mer