Framtidsfilosof: Det är bra att robotarna gör oss arbetslösa

Breakit - Framtidsfilosof: Det är bra att robotarna gör oss arbetslösa

Framtidsfilosofen Gustaf Josefsson. Foto: Press

Telia Företags inspirationsmorgon ”Before Business” är tillbaka igen – först ut var framtidsfilosofen Gustaf Josefsson.

Teknikens utveckling innebär nya möjligheter, samtidigt som vi måste inse att det kommer ställa nya krav på oss framöver, inte minst på vår arbetsplats. Enligt en undersökning kommer hälften av alla jobb försvinna inom 50 år. En utveckling som kan oroa vem som helst – men den oroar dock inte Gustaf Josefsson. 

”Vi har låst in oss i att vi måste skapa jobb för att det är där vi får mening", konstaterade han när han var tillbaka på sitt gamla ”kontor” café da Matteo Roastery i Göteborg. Det var där han satt när han var i början av sin entreprenöriella karriär och inte hade något eget kontor. Caféjobb, känns det igen?

Gustaf Josefsson är en man med många hattar. Entreprenör, lekledare, framtidsfilosof, framtidsforskare, innovationsstrateg, festivalarrangör, konstnär, uppfinnare, och människa (än så länge). Det är så han introduceras och hans filosofiska resonemang om internet och framtiden gör att vi förstår att de som lyckas i framtiden är de med många olika begåvningar och talanger. Och stort nätverk. 

”Det är datorer och internet som möjliggör att jag kan dela med mig av alla mina tankar. Hade inte Facebook funnits hade jag inte haft kontakterna och blivit tillfrågad att komma hit. Jag existerar inte som en egen ö, utan är hela tiden skapad av alla teknologier som ger mig nya idéer och förutsättningar”, menar Gustaf Josefsson. 

Det har hänt otroligt mycket de senaste åren när det kommer till artificiell intelligens (AI), något som kommer att få en väldigt stor påverkan på framtiden enligt Gustaf Josefsson.
”Det är främst två saker som gör att AI kommer att definiera framtiden. Det första handlar om maskininlärning, alltså att det går att träna en maskins färdigheter. Det sker genom att härma den typ av informationsstruktur som finns i våra hjärnor. Det är det som är grunden till de smarta spellistorna i Spotify, eller det curerade flödet på Facebook. Det är designat av den artificiella intelligensen”.

Den andra trenden är nollfriktion. Minns ni hur jobbigt det var att ha att göra med en dator i början?
”Idag har vi en förväntan om att det bara ska fungera och att vi ska förstå direkt, konstaterar Gustaf Josefsson och fortsätter:

”Vi har historiskt tänkt på datorerna som mindre intelligenta än vi människor. Men så kommer det inte att vara i framtiden. Vi kommer att kommunicera på samma nivå och lär upp robotarna så att våra jobb rationaliseras bort”.

Det faktum att robotar och maskiner tar över våra jobb, ska vi vara rädda? Den instinktiva känslan är troligtvis den, men Gustaf Josefsson manar till lugn. 

”Vi kommer att hitta sysselsättning, det har vi alltid gjort genom historien. Jag läste om en stad i Indien som då och då stänger av trafikljusen och återinför trafikledare. Sådant kommer vi nog att få se mer av”.

En annan trend är enligt Gustaf att utvecklingen går mot att vi inte märker skillnaden mellan oss människor och maskinen.

”Kanske är det den resan som vi är inne i – alltså att skapa ett högre medvetande. Robotar kanske är människans centrala nervsystem. Det som gör oss lite mindre ensamma och lite mer till en mänsklighet”, summerar Gustaf Josefsson. 

Vill du höra mer från Gustaf Josefssons trendspaning går det att ta del av godbitarna från eventet via telia.se/ailet. Anmäl dig till de återstående eventen i Stockholm och Malmö via Facebook - mer info här

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER