London i ny attack mot Uber - vill införa språktest för förarna

Breakit - London i ny attack mot Uber - vill införa språktest för förarna

Tidigare i år blockerade taxiförare i London gator, för att visa sitt missnöje med konkurrensen från bolag som Uber. Foto: Frank Augstein/Ap

Johanna Ekström

Reporter

Den brittiska huvudstaden värnar om sina klassiska ‘black cabs’ - och fortsätter sätta käppar i hjulen för bolag som Uber.

Nyligen meddelade Londons nya borgmästare Sadiq Khan att han vill öppna upp fler bussfiler för taxibilar - och även inkorporera taxibokning i reseappen för Londons kollektivtrafik.

Förändringar som dock enbart ska gälla för de klassiska London-taxibilarna, och inte för plattformsföretag som Uber.

Nu kommer nästa bakslag för den San Fransisco-baserade taxijätten, när de lokala transportmyndigheterna i London vill införa språktester för alla privata bolag som erbjuder skjuts.

Under måndagen sade företrädare för myndigheten att alla sådana förare måste “prata, lyssna till, läsa och skriva” engelska på en viss nivå, samt att de vill införa ett test, skriver Fortune

“Förarna måste kunna kommunicera med passagerarna så att de kan diskutera rutten och avgiften, de måste också kunna läsa och förstå regler, säkerhetsföreskrifter och trafikinformation”, skriver myndigheten i ett uttalande. 

Uber menar att kraven är alldeles för högt ställda, och har dragit myndigheterna inför domstol.

“Vi uppmuntrar kunskaper i engelska, men att klara ett skriftligt test i engelska har ingenting med att kommunicera med passagerare att göra, eller med att att ta dem säkert från a till b. Londons transportmyndigheter borde tänka om och slopa de här onödiga nya reglerna”, säger Uber i ett uttalande.

Läs fler artiklar
LÄS MER