Sök

Techstjärnor kritiserar regeringen: "Dråpslag för entreprenörer"

Martin Lorentzon, Caroline Walerud och Saeid Esmaeilzadeh. Foto: TT/SVD.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Martin Lorentzon, Caroline Walerud och Saeid Esmaeilzadeh går till attack mot regeringen. De befarar att entreprenörsutredningen leder till ”ett steg fram och två tillbaka”.

Att techbolagen och regeringen inte är bästa kompisar har blivit alltmer tydligt. Spotifys Mediuminlägg i våras – där bolaget krävde bättre villkor för personaloptioner och en mer aktiv bostadspolitik – var ett talande exempel. 

Nyligen krävde flera av Sveriges största techbolag att regeringen tar tag i de mycket långa handläggningstider för arbetstillstånd som för närvarande förekommer hos Migrationsverket.

Nu kommer ytterligare ett utspel, i form av en debattartikel i Dagens Industri med rubriken ”Regeringens politik är ett dråpslag för entreprenörer”.

Bland andra Martin Lorentzon (Spotify), Caroline Walerud (Volumental), Saeid Esmaeilzadeh (Seredipity) och Per Hedberg (Sting) har skrivit under debattartikeln.

”Entreprenörer kan välja att utveckla sina företag var de vill i världen. Det innebär att Sverige som nation aldrig kan nöja sig med att ha ett genomsnittligt entreprenörsklimat. De förslag som tagits fram i Entreprenörskapsutredningen utgör en grund för att Sverige ska kunna bli ett ledande entreprenörskapsland”, heter det.

Samtidigt är artikelförfattarna oroade över ”de dubbla signaler som regeringen skickar ut”. Enligt dem aviseras samtidigt försämringar inom en rad områden:

• Skatter

•Kompetensförsöjrning/kompetensförstärkning inom skola samt högre utbildning

• Entreprenörsskap inom välfärden.   

”Vi som undertecknat denna artikel är alla entreprenörer som format en referensgrupp och engagerat oss i näringsdepartementets Entreprenörskapsutredning. Om de förslag som lanseras i Entreprenörskapsutredningen blir verklighet samtidigt som det sker försämringar inom andra områden där utredningar snart kommer att lägga fram sina förslag, är risken stor att våra förslag täcks av en våt filt och inte leder till det entreprenörskapsklimat vi så gärna vill se i Sverige”, står det i debattartikeln. 

Där tas även frågan om den föreslagna gränsen för personaloptioner (satt till maximalt 50 anställda ) upp samt den alltid närvarande bostadsfrågan.

”Vi efterlyser nu en sammanhållen entreprenörskapspolitik så att inte Entreprenörskapsutredningen leder till ett steg framåt och två tillbaka”.

Läs mer