Efter 60 miljoner i kapital – nu visar han upp sin magiska tråd

Coloreel Inventech
Efter 60 miljoner i kapital – nu visar han upp sin magiska tråd

Joakim Staberg, grundare av Inventech. Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

Jönköpings-entreprenör har uppfunnit en teknik som ska revolutionera textilbranschen.

Redan som barn hade Joakim Staberg haft ett stort teknikintresse. De ledde till att han grundade Inventech i Jönköping som hjälpte andra bolag med olika tekniklösningar. 

"Det var företag inom olika branscher, men jag fastnade för textilbranschen. Jag upplevde att produktionen var onödig komplicerad och såg att man kunde göra någonting", säger Joakim Staberg. 

Han syftar på bland annat lagret av trådrullar i olika färger och att det var tidskrävande när man skulle byta färg på rullarna och trä in den nya i nålen. 

"Det var något som jag såg redan för många år sedan när mamma höll på att brodera med sin brodyrmaskin", säger Joakim Staberg. 

2009 bestämde sig Joakim Staberg att Inventech bara skulle arbeta med att utveckla produkter som gjorde det mer tidseffektivt att byta färg på trådarna och minimera antalet trådrullar. 

Nu, sju år senare, visar bolaget upp resultatet som går under namnet Coloreel. 

"Coloreels första produkt Embroline vänder sig till hela brodyrbranschen och gör att infärgningen av brodyrtråden kan ske samtidigt som tråden används under pågående brodyrproduktionen", säger Joakim Staberg. 

Hur funkar det? 

"Innan maskinen ska sätta igång matar du in det du ska brodera i vår programvara. Där väljer du de färger och effekter du vill ha på din brodyr. Programvaran fungerar ungefär som Photoshop", säger Joakim Staberg och fortsätter: 

"Det fina är att du behöver bara en trådrulle i stället för att byta mellan hundratals rullar i olika färger som det görs i dag i branschen."

Produkten är unik och är anledningen till att teamet bakom Coloreel har jobbat i det tysta. Men det har inte hindrat Joakim Staberg att ta in externt kapital. Totalt har 60 miljoner kronor pumpats in i bolaget, varav 8 miljoner har varit bidrag bland annat från EU och lån.

Bland investerarna finns Arne Nilsson, medgrundare av IT-bolaget Systeam, entreprenören Reimar Westerlind, grundare av ACG-gruppen som distribunerar symaskiner, Almi invest och några mindre riskkapitalbolag som Spicarre invest. 

Coloreel har redan inlett samarbete med flera modebolag som Stand och Filippa K. 

Vad händer nu? 

"Nu vill vi att branschen ska se vad vi har. Tanken är att vi under nästa år ska börja sälja Embroline och vår infärgningsmjukvara samt att likt skrivar-producenter följa upp med försäljning av bläckpatroner och vår unika bastråd. Ambitionen är att hitta så många distributörer som möjligt", säger Bjarne Hammar, som är bolagets vd.

Joakim Staberg tillägger:
"Reaktionerna vi har fått är att Embroline kommer att revolutionera hela brodyrbranschen. Och det tror vi också."

Här kan du se hur tekniken fungerar:

 

Läs fler artiklar
LÄS MER