Katastrofresultat för Ericsson - nu rasar aktien på börsen

Katastrofresultat för Ericsson - nu rasar aktien på börsen

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Förra veckan stod det klart att mellan 3000 och 4000 anställda kommer få lämna Ericsson i Sverige. Nu fortsätter krisen.

I ett pressmeddelande skriver den svenska telekomjätten att försäljningen minskade med 14 procent jämfört med samma period i fjol.

Det preliminära rörelseresultatet uppgår till 0,3 miljarder kronor, jämfört med 5,1 miljarder kronor samma period förra året.

"Vårt resultat är väsentligt lägre än vi förutsett och avviker från vad vi tidigare kommunicerat kring marknadsutveckling, med ett svagt slut på kvartalet. De negativa industritrenderna har fördjupats och primärt påverkat segmentet Networks. Trots fortsatt genomförande av vårt kostnadsbesparingsprogram har detta inte kompenserat för lägre försäljning och bruttomarginal”, säger Jan Frykhammar, tillförordnad vd för Ericsson, i pressmeddelandet.

Den preliminära försäljning uppgår till 51,1 miljarder kronor. Det kan jämföras med 59,2 miljarder samma kvartal i fjol.

Enligt analytikern Jonas Olavi på Alfred Berg kan det oväntat låga resultatet nu leda till en "börsslakt" för Ericsson.

"Det är mycket värre än vad någon trott. Att det skulle vara svagare var nog alla inställda på, men inte så här illa. Det här tar alla analytiker på sängen", sade han till Svd Näringsliv. innan börsen öppning.

När börsen öppnade föll aktiekursen direkt med 16 procent. 

Krönika: "Krisen i Ericsson kommer att leda till hundratals nya techbolag"

 

Läs fler artiklar
LÄS MER