Sök

Spotifygrundaren till attack mot moderat-förslaget: ”Inkompetens”

PersonaloptionerModeraterna

Anna Kinberg Batra (M) och Martin Lorentzon. Foto: Lars Pehrson/SvD samt Emma-Sofia Olsson/SvD.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Moderaterna vill blidka näringslivet med sin skuggbudget. Nu riktar Spotify-grundaren Martin Lorentzon stenhård kritik mot partiets nya optionsförslag.
"Inkompetensen sprider sig lavinartat", rasar Lorentzon.

Debatten om villkoren för personaloptioner har rasat sedan Daniel Ek och Martin Lorentzon i våras hotade att flytta Spotify från Sverige.

Spotify och  många techbolag blev besvikna när regeringens utredare i frågan i mars föreslog att vissa branscher ska undantas från de nya mer generösa reglerna, som föreslås träda i kraft 2018.

Vidare ska bara mindre bolag, med under 50 anställda, få erbjuda sina anställda personaloptioner till de skattemässigt bättre villkoren.

Det innebär att många av Sveriges techsuccéer, som Spotify, Klarna och Izettle, inte omfattas.

Moderaterna gör nu ett försök att blidka branschen. Optionsfrågan finns med i partiets budgetmotion, där man föreslår att taket höjs rejält.

”För att särskilt underlätta för små och växande företags rekrytering av kompetent arbetskraft vill vi införa nya regler för personaloptioner i tillväxtföretag”, skriver Moderaterna i budgetmotionen som presenterades i förra veckan.

Izettles vd Jacob De Geer och Spotify-grundaren Martin Lorentzon – som har lobbat mot Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered – hade dock förväntat sig mer. 

Di Digital rapporterade tidigare i dag att bolag som Izettle och Spotify diskvalificeras även i Moderaternas förslag

Nu går Martin Lorentzon till stenhård attack.

”Spotify omfattas inte av Moderaterans optionsförslag. Inkompetensen sprider sig lavinartat! @nyamoderaterna”, skriver han på Twitter. 

Även Daniel Ek stämde på tisdagskvällen in i kritiken genom att sprida Lorentzons tweet till sina följare på Twitter.

Moderaternas optionsförslag beräknas kosta 600 miljoner kronor per år, enligt budgetmotionen. 

Spotifykoncernen har i dagsläget sitt moderbolag i Luxemburg. Det gör att företaget inte betalar bolagsskatt i Sverige på koncernens eventuella vinster. Än så länge går dock Spotify med förlust på global nivå.

Under 2015 redovisade svenska Spotify AB en skatt på totalt 1,3 miljoner kronor i Sverige.

Spotifys talesperson uppger för Breakit att man betalar skatt i alla länder där bolaget är närvarande med personal, samt att moms för försäljningen av Spotify-abonnemang betalas i konsumentens hemland.

Vill du veta vad resten av Sverige tycker om regeringens optionsförslag? Breakit har läst alla remissvaren – så att du slipper

Breakit söker Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered. 

”Idén är att skjuta in sig på företag som har en möjlighet att skjuta in sig på företag som har möjlighet att växa till sig ordentligt. Lyckas de kan de över tid bli företag med tusentals anställda”‚ sade han tidigare i dag till Di Digital.

Det vill regeringens utredare – och det vill (M)

Här är de största skillnaderna mellan förslagen från regeringens utredare och optionsförslaget i Moderaternas budgetmotion.

1. Antalet anställda: 

Moderaterna vill att företag med upp till 250 anställda omfattas av skattelättnaderna.

I regeringens utredares förslag är gränsen 50 anställda. 

2. Tidsbegränsning

Utredarens förslag innebär att ett företag får ha funnits i maximalt sju år för att omfattas. Moderaterna vill slopa det kravet helt. 

3. Pengarna

I regeringens förslag finns en gräns på högst 80 miljoner kronor i årlig omsättning.

Moderaterna vill slopa den gränsen och istället sätta en gräns för hur mycket pengar bolagen får ha i kassan. Moderaterna föreslår att gränsen för bruttotillgångar sätts till 350 miljoner kronor. 

4. Huvuddragen

Det som både regeringens utredare och Moderaterna är överrens om är att det ska bli lägre skatt på personaloptioner. Syftet är bland annat att göra det lättare för startups att locka till sig talang, genom att kunna erbjuda ägarandelar istället för en hög lön. 

Utredaren har följt det huvudspår som Breakit tidigare har avslöjat - att personaloptioner ska beskattas först när andelarna säljs, och inte som idag som lön. Optionerna ska inte heller förmånsbeskattas.

Något som enligt utredaren innebär att skatten blir lägre.

Läs mer