Silicon Valley-svenskar bakom ny videoplattform för millennials

Capt
Silicon Valley-svenskar bakom ny videoplattform för millennials

Mathias Thomsen, Jörgen Ericsson och Stian Maurstad. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Videotjänsten Capt ska koppla ihop frilansande millennials med tv-bolag och marknadsföringsavdelningar på företag. Nu släpps tjänsten i Sverige.

Tjänster för rörlig bild blir allt mer populära. De senaste åren har bolag som Snapchat och Periscope exploderat i användande globalt. Sociala medier-jätten Facebook har följt efter genom att kopiera delar av tjänsterna rakt av.

Trots de stora etablerade spelarna tror sig en grupp svenskar ha hittat en egen nisch.

Startupen Capt har skapat en marknadsplats där kreatörer kan sälja sina videoklipp till produktionsbolag, tv-bolag och företag. Det kan ske antingen genom att videoskaparna själva laddar upp och bjuder ut sitt innehåll, eller att de tar specifika uppdrag som bjuds ut på plattformen.

“Säg att till exempel H&M vill ha användargenererat material till sin nästa reklamkampanj. Då kan man be folk om att skicka in videos och säga att de 20 bästa får tillgång till den nya kollektionen i förtid medan de tre bästa får vara basen i kampanjen. Vem som ser erbjudandet väljer de själva”, säger Jörgen Ericsson, vd och medgrundare på Capt.

Breakit har tidigare skrivit om en annan svensk frilansplattform Content Central – som nyligen fick in amerikanska 500 startups som investerare.

“Det finns andra plattformar på marknaden. Det som skiljer oss är att vi är helt videofokuserade och vänder oss till företag och media som köpare. Vi har både frilansuppdrag och en marknadsplats på samma ställe. Dessutom är vi framförallt fokuserade på millennials som målgrupp”, säger Jörgen Ericsson.

Fokuset på så kallade millennials, elller generation Y, delar bolaget med bland annat Snapchat.

Trots inriktningen är grundarna själva inte en del av sin egen målgrupp.

Varför tror ni att det här är något millennials vill ha?

“Det finns inga jättebra sätt för ungdomar att tjäna pengar idag utan att ta en anställning någonstans. Samtidigt är det en grupp som genererar otroligt mycket videoinnehåll. Vi vill ge dem en chans att monetisera sina kunskaper”, säger Jörgen Ericsson.

Han berättar även att bolaget har varit extra noga med att lyssna på målgruppen under utvecklingen.

“Vi har jobbat mycket med fokusgrupper under utvecklingen. Utöver vår vanliga styrelse har vi även en egen “millennialstyrelse”. Där har vi fem personer som hela tiden coachar oss”, säger han.

Han berättar även att bolaget har fått med sig några tunga rådgivare från mediebranschen. Bland annat Nyheter24-grundare Douglas Roos och Lars Roth, som bland annat sitter i styrelsen för Soundtrack your brand.

Nu står bolaget i begrepp att lansera den första versionen av sin tjänst. Trots att boalget har placerat sitt huvudkontor i Silicon Valley börjar man med Skandinavien som första marknad.

Varför har ni valt Skandinavien och Sverige?

“Enligt våra marknadsundersökningar är svenska ungdomar bland de mest avancerade användarna av mobil och sociala tjänster och svenska företag vill använda sig av användargenererat videomaterial i sin marknadsföring. Dessutom letar svenska medieföretag efter sätt att närma sig och engagera den målgruppen”, säger Jörgen Ericsson.

Grundarteamet består av både svenskar och norrmän och har finansierat bolaget på egenhand hittills. Pengarna kommer bland annat från tidigare startups, exempelvis har medgrundaren Mathias Thomsen grundat mobiltjänsten Fogg som sedan slukades av IT-bolaget Globetouch. Jörgen Ericsson själv har jobbat länge på det börsnoterade IT-bolaget Cisco och flera andra mjukvarustartups.

“Vi har satsat ett antal miljoner. Vi har valt att i ett första skede begränsa ägandet till en grupp på sex personer. I samband med lanseringen kommer vi att ta in några få strategiska externa investerare”, säger Jörgen Ericsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER