Uber vill komma runt taxiregler i Sverige - med hjälp av trehjuling

Clean MotionUberUber

Foto t.h: Yvonne Åsell / SvD / TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Är det här Uber pop 2.0? Taxibolaget letar nya sätt att komma runt taxilagstiftningen - med Niklas Zennströms eltuktuk.

Samtidigt som det fortsätter storma kring den i Sverige nedlagda samåkningstjänsten Uber pop testar Uber nya varianter av tjänster.

I helgen har bolaget kört göteborgare i Clean motions trehjuliga elbilar. Elbilsbolaget fick tidigare i år in Niklas Zennström som investerare och noterades på börsen i maj.

På sin hemsida skriver Uber att bolaget kallar testet, som utfördes i Göteborg under fredagen och lördagen, för Uber pod. Samt att det är till för dem som saknar Uber pop.

På Instagram skriver bolaget vidare i en kommentar till en läsare att det inte krävs taxilicens för att köra andra i trehjulingarna mot betalning. 

“Uber pop har nu varit i dvala i nästan ett halvår och vi vet hur mycket tjänsten är saknad av både förare och användare. Vi jobbar ständigt på att förnya oss och våra produkter och vi är stolta över att nu kunna låta er testa något nytt i ett tidsbegränsat försök”, skriver bolaget.  

Transportstyrelsen bekräftar att trehjulingar inte faller under taxitrafiklagstiftningen. 

"Det är så att taxilagstiftningen enbart gäller för personbil och lätt lastbil. Därför faller den här typen av fordon utanför. Det innebär att det inte finns några regler i taxilagstiftningen kring det här. Man kallar det inte för taxitrafik i lagen", säger Maria Åkerlund, utredare på myndigheten.

Kan det vara brottsligt ändå?

"Det är inte taxitrafiklagstiftningen som gäller i varje fall, i nuläget är jag osäker på om någon annan lagstiftning skulle gälla".

"Jag vet att det har funnits något liknande exempel tidigare, men i väldigt liten skala. Det har rört sig om någon ungdom som haft som sommarjobb att köra personer med moped. Det tror jag inte ansågs brottsligt", säger hon.

Uber pod har gått att beställa via appen i Göteborg på samma sätt som andra Uber-bilar.

"Det är riktigt att vi i en pilot under helgen i Göteborg testat vad vi kallar Uber pod - en spännande ny sorts lösning för säkra, enkla och billiga resor från A till B på Ubers plattform i Sverige," säger Oliver Carrà, talesperson för Uber i Norden, till Breakit.

Kommer vi få se det på fler ställen?

"Vi tycker det varit fantastiskt spännande, och den data och de insikter vi samlat i piloten kommer hjälpa oss förstå potentialen i den här typen av lösning - mer än så kan vi inte säga i nuläget".

Clean motions trehjulingar, eller eltuktuks, kallas för Zbee och har plats för två passagerare förutom föraren.

Zbee är eldrivna till hundra procent, och Uber har enbart tagit körningar som varit max 20 minuter.

Under måndagsmorgonen har det rapporterats att det inletts en förundersökning mot Uber i Sverige kring Uber pop. Tjänsten där privatpersoner kört andra i sina egna bilar. 

 

Läs mer