Han lämnar Fingerprint – får elva miljoner kronor i fallskärm

Breakit - Han lämnar Fingerprint – får elva miljoner kronor i fallskärm

Johan Carlström. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.

Erik Wisterberg

Reporter

Johan Carlström polisanmäldes i fredags. Nu lämnar han Fingerprint med ett saftigt avgångsvederlag.

Storägaren och ex-vd:n Johan Carlström har den senaste tiden jobbat som affärsutvecklare i börsraketen Fingerprint. Nu står det klart att Johan Carlström lämnar Fingerprint helt. 

Han går inte tomhänt. Johan Carlström får ett avgångsvederlag på 10,9 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande från Fingerprint. 

”FPC och jag har kommit till ett beslut som innebär att jag lämnar min anställning som affärsutvecklare. För mig är entreprenörskap och bolagsutveckling viktigt och mina engagemang utanför bolaget tar allt mer tid i anspråk. I och med rekryteringen av Christian Fredrikson, samt bolagets ledande marknadsposition, känner jag mig nu trygg i att lämna det operativa arbetet. Jag ser fram emot att fortsätta engagera mig och bidra till FPC:s starka utveckling genom min roll som aktiv huvudägare”, säger Johan Carlström i pressmeddelandet. 

I en intervju med nyhetsbyrån Direkt utvecklar Carlström avhoppet - och öppnar upp för nya investeringar.

"Jag har en massa andra engagemang, där jag tidigare har tvingats tacka nej till bortåt 20 investeringar för att jag inte har haft tid. Jag har inte gjort någon extern bolagsinvestering ännu, men jag kommer framöver att titta på några möjligheter", säger han.

Johan Carlström ska senare i år upp i rätten för misstänkt insiderbrott. I fredags framkom att han även polisanmälts av Ekobrottsmyndigheten för förtal.

Fingerprints nye vd Christian Fredrikson förklarar att Johan Carlström inte ska ha fått sparken eller att Carlström lämnar sin anställning på grund av kommande rättegång.

"Vi har kommit gemensamt överens om det här", säger Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt. 

Av pressmeddelandet framgår att överenskommelsen – som innebär att Johan Carlström lämnar bolaget med nästan 11 miljoner kronor – slöts i går söndag.

Avgångsvederlaget är satt till 36 månadslöner, vilket innebär att Johan Carlström i rollen som affärsutvecklare har haft en lön på drygt 300.000 kronor i månaden.

Om avgångsvederlaget är ett resultat av ett tidigare avtal eller om det är ett nytt vill inte Christian Fredrikson kommentera til Nyhetsbyrån Direkt. 

"Johan har varit anställd nästan åtta år och har bidragit starkt till bolagets framgångar. Därför har vi kommit överens om detta", säger han till nyhetsbyrån.  

Läs fler artiklar
LÄS MER