Svenska Ubers ansvar för Uber Pop utreds – kan ha begått brott

Breakit - Svenska Ubers ansvar för Uber Pop utreds – kan ha begått brott

Uber som bolag kan ha agerat brottsligt. Foto: Gene J. Puskar.

Erik Wisterberg

Reporter

Uber Pop-förarna döms en efter en i domstol. Men nu pågår även en förundersökning riktad mot Ubers ansvar för den nedlagda taxitjänsten.

Avhoppet från Ubers Sverigchef Alok Alström kom oväntat, efter mindre än ett år. Han berättade för Breakit att striden kring den omstridda tjänsten Uber Pop, där privatpersoner utan taxilicens agerade taxichaufförer, var ett starkt bidragande skäl. 

”Jag förstår att det kommer med tjänsten att om man ska driva förändring så måste man stångas en del, och jag tycker att det är kul, men det finns en gräns där det tar upp för mycket av ens tid”, sade Alok Alström till Breakit.

För de svenskar som kört för Uber Pop har extrainkomsterna i ett stort antal fall lett till fällande domar för olaga taxitrafik. 

Men i dag publicerar Sveriges Radios granskande program Kaliber uppgifter som sätter Alok Alströms sorti i ett helt nytt ljus.

”Förutom att 60 förare dömts i tingsrätten kan vi idag berätta att själva företaget Uber nu utreds för brott”, skriver Kaliber

Att Uber som bolag granskas för Uber Pop i Sverige är helt nytt. 

Enligt Sveriges Radio pågår en förundersökning kring Ubers ansvar. Konkret ska det handla om det så kallade beställaransvaret, att Uber drev tjänsten Uber Pop – som var olaglig i Sverige. 

Ingen person ska hittills ha delgivits misstanke om brott.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Thomas Rickardsson, som inte vill uttala sig.

Uber Pop, som även stött på patrull i andra europeiska länder, lades ned i Sverige i maj

Läs fler artiklar
LÄS MER