Ubers Sverige-chef slutar - fick nog efter att Uber pop lades ner

UberPå nytt jobb

Alok Alström slutar som Sverige-chef på Uber och ersätts av Martin Hedevåg. Foto: Breakit samt pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Taxitjänsten får ny Sverige-chef - veteran tar över.

Ubers Sverige-chef Alok Alström, som tillträdde sin tjänst i november förra året, uppger att han bestämde sig för att sluta efter att bolagets samåkningstjänst Uber pop tvingades lägga ner i Sverige i våras.

“Jag är stolt över de framsteg vi gjort det senaste året, med nya funktioner, samarbeten och geografisk expansion".

"Men samtidigt har det varit frustrerande att stångas med ett regelverk som inte har tagit hänsyn till digitaliseringen. I och med nedläggningen av Uber pop så kände jag att utrymmet för innovation minskade”, säger han.

Beskedet att Uber pop läggs ner i Sverige kom efter att en rad förare dömts för olaga taxitrafik. Tjänsten stötte också på hård kritik från de traditionella taxibolagen, som bland anant uppmanade sina förare att anmäla misstänkta Uber pop-förare till polisen. 

Vad ska du göra nu?

“Först och främst kommer jag att vara kvar på Uber tills jag ordentligt lämnat över till nya Sverige-chefen, efter det kommer jag att se över mina alternativ, fokus nu är att göra en bra överlämning”.

Vad har varit den största utmaningen på Uber?

“Det har varit regelverket. Jag förstår att det kommer med tjänsten att om man ska driva förändring så måste man stångas en del, och jag tycker att det är kul, men det finns en gräns där det tar upp för mycket av ens tid”, säger han.

Ny Sverige-chef blir Martin Hedevåg, han var den första anställda på Uber i Sverige och var med och lanserade tjänsten här. De senaste åren har han jobbat med globala strategier på Ubers internationella huvudkontor i Amsterdam.

“Jag är otroligt glad att få möjligheten att vända hem till Sverige i ett så pass spännande läge som jag tycker att vi är i nu. Jag vill bygga vidare på det arbete som Alok har påbörjat, där vi bland annat sett en snabb tillväxt av användare”.

Vad ser du mest fram emot?

“Fokus framåt kommer vara att arbeta med Alok under en övergång, sedan kommer regeringens taxiutredning i december och det ser vi fram emot. Vi kommer jobba på fortsatt expansion, men också lägga stort fokus på att öka företagsanvändandet, vi har ett gäng stora partnerskap på gång”.

“Jag är också superpeppad på att komma hem till ett så stort och starkt team, och jag ser fram emot lanseringen av Uber eats under årets fjärde kvartal”, säger Martin Hedevåg.

Uber eats är Ubers matleveranstjänst, som alltså blir en konkurrent till redan krigande Wolt och Foodora. 

Den första december ska regeringens taxiutredning vara klar. Enligt direktiven ska utredningen bland annat utreda om användning av taxameter ska göras obligatorsikt och se över de regler som finns för samåkning mellan privatpersoner. 

Läs mer