Storytel tar in 100 miljoner - fick in pengarna på 24 timmar

Storytel

Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel Foto: Anders Wiklund / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ljudboksappen tar in nytt kapital för att gasa på ännu mer.

Ljudboksappen Storytel verkar gå som tåget. Tidigare i veckan kunde vi rapportera att aktien gick upp när bolaget slog sin egen tillväxtprognos.

Nu plockar bolaget in 100 miljoner kronor i en riktad nyemission där fem större institutionella investerare kommer in som nya storägare. Det är bland annat Swedbank Robur och Handelsbanken Fonder som investerar i nyemissionen som görs till en kurs på 40 kronor per aktie vilket också var gårdagens slutkurs.

40 miljoner kronor kommer gå till att betala av ett lån som togs i samband med förvärvet av bokförlaget Norstedts. Resten av pengarna kommer sannolikt gå till nya förvärv. 

"Det lånet betalar vi tillbaka nu och får 60 miljoner kronor över för nya förvärv. I varje land vi är aktiva är ambitionen att bli marknadsledande och ett sätt att nå den positionen kan vara att göra förvärv”, säger Storytels vd och grundare Jonas Tellander. 

Idag är Storytel störst på marknaderna i Sverige, Danmark, Norge och Holland. Däremot har man fortfarande en bit kvar till den positionen i Polen och Finland där bolaget etablerades i våras. Det indikerarar att nästa förvärv kan komma i dessa två länder.

”Jag utesluter ingenting men som sagt vill vi vara ledande på alla marknader vi är aktiva och ett sätt att nå den positionen kan vara förvärv”, säger Jonas Tellander.

Storytel hade inga problem att få in investerare till den riktade nyemissionen:

”Det var ett väldigt stort intresse för nyemissionen. Vår rådgivare började ringa runt tisdags och igår eftermiddag var allt klart”, säger Jonas Tellander.

Han flaggar för ett riktigt starkt år för förlaget Norstedts:

”Norstedts har ett väldigt bra år framför sig, vi släpper nya Harry Potter-boken i dagarna och nästa år kommer nästa Millenium-bok. Vi kommer också öka den specifika utgivningen av ljudböcker. Just nu agerar Nordstedt och Storytel som två separata bolag med en del gemensamma samarbeten. Hur det blir i framtiden vill jag inte kommentera idag”, säger Jonas Tellander.

Storytel är noterat på aktiehandelsplatsen Aktietorget och har ett börsvärde på 1,8 miljarder kronor.

Efter börsens öppning på torsdagen steg Storytels aktiekurs med cirka 5 procent. 

Läs mer