Trycker böcker på beställning – nu tar Publit in nytt miljonkapital

Breakit - Trycker böcker på beställning – nu tar Publit in nytt miljonkapital

Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Jonas de Lange

Reporter

För närmare 600 år sedan revolutionerade Johannes Gutenberg boktryckarkonsten i Tyskland. Nu vill svenska Publit ge landet sin andra boktryckarrevolution – med 9 miljoner färska kronor i kassan.

Stockholmsbolaget Publit har tagit på sig uppgiften att digitalisera alla böcker som gått ur prodution med syftet att göra en “on demand”-tjänst för boktryckande.

Tanken är att bolagets plattform ska hjälpa stora bokförlag att kapitalisera på tidlös “long tail”-försäljning och ge tidskrifter i mindre upplagor en möjlighet att tryckas i fysisk form.

Är du författare kan du dessutom ladda upp din egen bok via plattformen och göra den tillgänglig för försäljning.

Bolaget, som grundades redan 2008, omsatte förra året 25 miljoner kronor och gjorde en rörelseförlust på 5,5 miljoner kronor.

Hittills har under åren tagit in 15 miljoner kronor i riskkapital för att utveckla sin plattform, bland annat från grundaren av bokkedjan Pocket shop, Mathias Engdahl, samt Staffan Ingeborn som grundat riskkapitalbolaget Innovationskapital och sitter i GP Bullhounds styrelse.

Nu är bolaget redo att ta sig ut på fler marknader än den svenska. Då passar man på att förstärka kassan, visar handlingar som Breakit har tagit del av.

I två nyemissioner har bolaget tagit in totalt 9 miljoner kronor.

“Det blir en runda på drygt tio miljoner totalt som vi håller på att slutföra nu”, säger bolagets styrelseordförande Thomas Ivarson.

Han är affärsängel och var bland annat tidig investerare i auktionsstartupen Barnebys.

Han berättar att Publit nu riktar blicken mot Europa och i första hand Tyskland.

“Nu framåt siktar vi på internationell expansion. Samtidigt jobbar vi med de stora bokförlagen i Sverige. Där finns mängder av analoga böcker och portföljer av rättigheter som kan digitaliseras”, säger Thomas Ivarson.

Exakt vem som har investerat och hur fördelningen ser ut är något oklar. Breakit har dock lyckats räkna sig fram till att Ernströmgruppen, som sedan tidigare är storägare i Publit, har skjutit till minst 2 miljoner kronor i kapitalrundan.

Thomas Ivarson greppade ordförandeklubban redan för två år sedan och har gjort en mindre följdinvestering i den senaste kapitalrundan.

Varför valde du att investera i bolaget?

“Publit har tagit en stark position i en bransch som genomgår en stor förändring. Det finns otroligt många analoga böcker man inte kan få tag på. Kan man digitalisera det och tillhandahålla via “print on-demand’ är det en kulturskatt för samhället. Med tanke på hur många böcker som skrivits och hur många som läser böcker har affären löjligt stor potential”.

Publit grundades 2008 av Per Helin, Hannes Eder, Nille Svensson och Richard Herold.

Läs fler artiklar
LÄS MER