Skarp kritik mot Foodora - buden uppges ha undermåliga villkor

Breakit - Skarp kritik mot Foodora - buden uppges ha undermåliga villkor

Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Reporter

Enligt facket ägnar sig Foodora åt lönedumpning.

Just nu pågår något av ett matleveranskrig på Stockholms gator, mellan EQT Vetures och Atomico-backade Wolt och Rocket Internet-backade Foodora. Breakit har nyligen berättat om det senare bolagets jätteoffensiv i Stockholm.

Men nu anklagas Foodora för lönedumpning, skriver lokalsajten Stockholmdirekt.

I nuläget har Foodora cirka 350 cyklande bud i Stockholm. En rundfrågning som sajten gjort bland cyklisterna visar att lönerna ligger på 70 kronor i timmen, plus 20 kronor per leverans.

“Det är bra för nu, som ett extrajobb. Men jag tror inte att jag skulle kunna leva på det här enbart” säger en student som vill vara anonym.

Enligt Lars Karlsson, ombud på Transportarbetarförbundets Stockholmsavdelning, har cykelbud hört av sig till facket för att diskutera avtalet. Han anser att villkoren är undermåliga.

“Som jag ser det är det en form av lönedumpning. 70 spänn i timmen för att köra mat låter alldeles för lågt. I de avtal som vi tillhandahåller för bud ligger ingångslönen på drygt 130 kronor i timmen”, säger han till Stockholmdirekt.

Foodoras vd, Felipe Gutierrez, vill inte berätta vad buden har för lön, men menar att det inte är en bra metod att fråga enskilda bud på stan eftersom det inte ger hela bilden.

“Det är en viss typ av cyklister som har den lönemodellen. Vi har flera olika. Våra cykelbud tjänar mellan 5.000 kronor i månaden och 40.000 kronor, om man har tilläggsuppgifter”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER