Sök

Svenska techstjärnornas vädjan – låt kodarna få komma in i Sverige

Tayyab Shabab är inte ensam. Foto: Claudio Bresciani / TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Efter Tayyab Shababs utvisning – här är de svenska techstjärnornas vittnesmål och berättelser om problemen med att få hit utländska kodare.

Tayyab Shababs fall har satt fokus på en smått absurd situation. Samtidigt som Sveriges techbolag skriker efter programmerare utvisas Tayyab, som av sin arbetsgivare beskrivs som en av de allra bästa i sitt yrke. 

Hans tidigare arbetsgivare kunde inte betala in pension från första dagen, då Tayyab inte fått ett svenskt personnummer. 

Flera år senare leder missen till att han måste lämna Sverige.

Men Tayyab Shabab och hans arbetsgivare Dynamo är inte ensamma om att ha problem med Migrationsverket, visar Breakits kartläggning.

Breakit har samlat berättelser från tio av Sveriges ledande techbolag. Det handlar om jättar som Spotify, Klarna, Izettle och Rebtel – samt uppstickare som Lifesum.

Sju av de tio bolagen uppger att de har upplevt problem med Migrationsverket.

# Handläggningstiderna för att få arbets- eller uppehållstillstånd är mycket långa, uppemot ett år. 

# Ansökningsprocessen är oförutsägbar. En komplettering kan innebära ytterligare månader av väntan.

# Det tar lång tid att få ett svenskt personnummer – något som i sin tur kan leda till svårigheter. 

# Byte av arbetsgivare är problematiskt för medborgare från länder utanför EU, då arbetstillståndet är kopplat till arbetsgivaren. Trots att personen redan jobbat i Sverige i flera år blir tillståndsprocessen lång.

# Tolkningen av lagen är orimligt snål. Små tidigare missar leder till stora problem.

# Risken är att programmerarna väljer bort Sverige. Företagens tillväxt hämmas.

Henrik Torstensson, grundare av Lifesum, är mycket kritisk. 

”Det kan ta uppemot ett år att förnya ett arbetstillstånd, vilket är ofattbart då all information redan finns och det borde gå på ett par minuter”, säger han. 

På Izettle ser man ett systemfel.

”Frågan är mycket större än några få enskilda ärenden. Det begränsar företagens tillväxt och människors möjlighet att arbeta. För oss som rekryterar programmerare är detta en av de viktigaste frågorna just nu”, säger Petra Weslien, global HR-chef på Izettle. 

Magnus Larsson, vd för Rebtel, säger att Migrationsverket är en stor flaskhals. 

”De måste ha en snabbare handläggning. Vi kan få vänta sex månader bara för att få ett besked”, säger han.

Europa saknar om mindre fyra år nära en miljon utvecklare, enligt EU-kommissionen som har varnat för en ”kodar-kris” i unionen. I Sverige spås bristen på it-proffs vara uppemot 60.000 år 2020, enligt branschorganisationen IT& Telekomföretagen.

En fungerande arbetskraftsinvandring är nödvändig i väntan på att fler utbildas.

I dag inleder Breakit artikelserien ”Sverige behöver kodarna” för att belysa frågan. Här är berättar tio av Sveriges hetaste och mest snabbväxande techbolag om sin syn på saken.

Spotify: ”Det händer oss på daglig basis”

100 personer anställs – varje månad – på Spotify.

HR-chefen Katarina Berg uppger att Spotify drabbas gång på gång av situationer som liknar Tayyab Shababs fall.

”Det som har hänt här händer oss också, på daglig basis. Det är inte lagen i sig som är problematisk, utan tolkningen av den som blir hårdare och hårdare”, sade hon under Stockholms Handelskammares event #backatayyab på måndagskvällen. 

Spotify är beroende av utvecklare från världens alla hörn. Katarina Berg menar att reglerna som kan skydda exempelvis bärblockare från slavlöner slår fel i techsektorn, där lönedumpning knappast förekommer. 

”Vi vet att Migrationsverket jobbar hårt och vill väl. Men detta handlar inte om bärplockare eller byggarbetare som inte får rätt lön”.

Att problemet löses är en faktor som spelar in för om Spotify ska kunna ha kvar sitt huvudkontor i Stockholm eller flytta. 

Lifesum: ”Handläggningstiden är orimligt lång”

Henrik Torstensson driver hälsostartupen Lifesum, och investerar i techbolag. Han rasar mot det faktum att duktiga utvecklare riskerar att utvisas på grund av små misstag från tidigare arbetsgivare. 

”För det första handlar det här om ett hjärtlöst agerande mot människor. Att utvisa en person som har ett bra jobb och sitt liv i Sverige är dessutom idiotiskt för samhället. Ingen duktig människa kommer vilja komma hit om det är en chansning”, säger han. 

Har ni upplevt liknande problem?

”Handläggningstiden för en person som kommer till Sverige från länder utanför EU är orimligt lång, med väntetider på upp till eller mer än ett år. Väntetidens orimlighet gäller speciellt förlängningar av arbetstillstånd för personer som är i landet och redan arbetar.

Vad innebär det konkret?

"Det kan ta uppemot ett år att förnya ett arbetstillstånd, vilket är ofattbart då all information redan finns och det borde gå på några minuter. För oss som bolag och för den anställde leder det här till obehag och osäkerhet på många plan”.

Rebtel: ”Det kan ta sex månader att få ett besked”

De utmanar de internationella telekomjättarna. 80 procent av Rebtels utvecklare kommer från ett annat land än Sverige. Bolaget har egna lektioner i svenska – och har de senaste åren jobbat hårt för att få järnkoll på Migrationsverkets process.

”Scenariot som Tayyab drabbades av har vi också varit med om. Det skadar oss som företag, och drabbar individen”, säger vd:n Magnus Larsson. 

Han ser två huvudproblem med Migrationsverkets hantering av utvecklare som kommer till Sverige från länder utanför EU. 

”Migrationsverket måste ha en snabbare handläggning. Det kan ta upp till sex månader att få ett besked. Personal är det viktigaste vi har i tech-Sverige, det borde vara en enkel prioritering att få det att hända. 

Den andra aspekten är att techbolagen tvingas tillbaka till 1900-talet i korrespondensen med Migrationsverket, då allt sker via papperspost.

”De måste ta klivet till den digitala världen, och inte straffa individer som vill vara här och bidra”. 

Izettle: ”En av de viktigaste frågorna just nu”

I takt med att Izettles mobila kortläsare spridits över världen har bolaget växt till över 300 anställda, varav över 200 finns i Stockholm. 

Där ingår 40 nationaliteter. 

Petra Weslien, global HR-chef på Izettle, säger att problemen med att ta in kodare från utlandet hämmar både Izettle och Sveriges snabbväxande techindustri. 

”Detta är en av de allra viktigaste frågorna just nu för oss som rekryterar många programmerare”, säger hon. 

Den stora byråkratin kring människors arbetstillstånd, trots att de har ett välbetalt arbete och betalar skatt, är en hämmande faktor. 

”När vi hittar kompetens utanför EU kan det ta 6-12 månader att få arbetstillstånd. Jag förstår att Migrationsverket är överbelamrade på grund av flyktingmottagandet, men processens komplexitet är helt orimlig”.

De som byter jobb är också oroliga för att små fel från tidigare arbetsgivare, ska göra att de utvisas – precis som Tayyab Shabab. 

”Varje utländsk utvecklare som byter jobb lever i den oron. Vi har haft en sådan situation där vi har varit tvungen att gå tillbaka till tidigare arbetsgivare. Det är hål i huvudet att oskyldiga individer drabbas”. 

Fyndiq: ”Vår egyptiske kodare stoppades innan gränsen”. 

På e-handelsbolaget Fyndiq, nätets Ullared, jobbar redan folk från mer än 20-länder. Nu är bolaget på jakt efter programmerare – och har hittat en extremt duktig kille i Egypten. 

Efter tester, Skypeintervjuer och utvärderingar återstod bara en sak. Den egyptiske kodaren skulle flyga till Stockholm för en sista intervju.

Fyndiqs vd Dinesh Nayar nåddes nyligen av beskedet att kodaren inte fick inresetillstånd. Svenska ambassaden i Kairo bedömde att risken var för stor att den egyptiske mannen skulle gå under jorden i Sverige och bli en illegal invandrare. 

”Jag blev väldigt upprörd, det är vidrigt att man ser på männskor på det sättet och stämplar honom som brottsling innan han ens kommit hit”, säger Dinesh Nayar. 

Efter påtryckningar svängde ambassaden i förra veckan. 

”Vi flyger in honom nästa vecka. Sen återstår det att se om han får arbetstillstånd”. 

Dinesh Nayar upplever att osäkerheten om hur lång tid Migrationsverket tar på sig för att pröva en ansökan hämmar de svenska bolagen i den globala konkurrensen om talangfulla kodare. 

”Migrationsverket är en flaskhals. Samma resurser hanterar i dag arbetskraftsinvandring och folk om flyr från krig i Syrien. Ska vi på allvar bygga Sverige med en stor techsektor måste vi se till att olika resurser allokeras till olika flöden."

Paradox: ”Vi har skickat ett brev som väger ett halvt kilo”

Spelbolaget Paradox gör succé på börsen, och har hämtat 20 procent av de nyanställda från andra länder. 

”Processen är väldigt komplicerad och man kan få vänta tio månader för ett tillstånd. Alla skriker efter kompetensen och det är i dessa företag som jobben skapas. Varför ska det vara ett problem att få in personer som är produktiva från dag ett?”, säger Nicklas Lindberg, HR-ansvarig på Paradox.

Har ni varit med om problem liknande dem som Tayyab Shabab har?

”Vi ska precis förnya ett arbetstillstånd. För det har vi just skickat in ett brev som väger ett halvt kilo med alla papper. Vi får se hur det går, man är helt i händerna på fackets regler."

Själva rekryteringen av denna medarbetare, en rysk medborgare, fick tidigare göras om då Migrationsverket slog ned på att tjänsten inte utlysts på rätt sätt. Det visade sig att annonsen på platsbanken bara legat ute i nio arbetsdagar, istället för tio.

Tobii: ”Vi rekryterade utvecklare från Istanbul”

Det börsnoterade ögonsensorbolaget Tobii har växt med 130 personer sedan förra sommaren. 

”Vi har inte råkat ut för konstig byråkrati och svårigheter i kontakten med de myndigheter som är inblandade i de här processerna. Bara i år har vi anställt ett tiotal personer ifrån länder utanför EU”, säger Sara Hyléen, kommunikationschef på Tobii.

För att hitta rätt kompetens, både mjuk- och hårdvaruutvecklare, genomförde Tobii förra året en rekryteringskampanj med Istanbul som bas. 

”Vi har ett fortsatt stort behov, och det är en stor konkurrens om duktiga utvecklare då många techbolag har starka varumärken. Vi rekryterar nästan alltid internationellt”, säger Sara Hyléen.

För att säkerställa att medarbetare inte får problem med Migrationsverket tar Tobii på sig att hantera hela ansökningsprocessen.

Klarna: ”Flyktingsituationen har påverkat systemet”

Betalutmanaren Klarna är ett av Sveriges största techsuccér, med över 1000 anställda och 2,5 miljarder i omsättning. Det är också ett av bolagen som anställer kodare och utvecklare på löpande band. 

HR-chefen Malcolm Kemp tycker generellt att Sverige är snabbare på utfärda arbetstillstånd än flera andra länder.

”Men det är klart att den pågående flyktingsituationen har påverkat systemet, vilket har resulterat i att saker nu tar längre tid än normalt”, säger han. 

Hur ser du på det som hänt på Dynamo?

”Situationen med Tayyab Shabab är olycklig för alla inblandade. Om detta endast handlar om ett adminstrativt fel känns det som att man snabbt borde kunna tänka om och åtgärda problemet”. 

Hur svårt är det för er att hitta kodare?

”Det råder stenhård konkurrens om programmerare och utvecklare med rätt kompetens. Som ett växande företag konkurrerar vi om de bästa talangerna både inom och utanför Sveriges gränser”. 

Soundtrack your brand: ”Är inte beroende av utländska kodare”

 

Soundtrack your brand kan beskrivas som ett systerbolag till musikjätten Spotify. Där jobbar 55 personer, varav ett 40-tal jobbar med utveckling i någon form. 

”Vi har alltid ett öppet internationellt perspektiv när vi rekryterar, men är inte beroende av att få in utländska kodare”, säger medgrundaren Ola Sars. 

Hittills har de utländska talangerna hämtas från andra EU-länder, vilket borgar för ett enklare förfarande. 

Till skillnad mot Spotify har SYB i dagsläget inte muskler för att fixa bostad och sköta administration för en utländsk kodare som ska komma hit. 

”Det blir mer upp till individen, och vi får fråga dem om de fixar att komma hit med bostad, ansökan och allt vad det innebär”, säger Ola Sars. 

Acast: ”Vi väntar på arbetstillstånd för en kodare från Iran”

Poddbolaget Acast har värvat utvecklare från bland annat Iran, Kina och EU-länder som Rumänien. 

”En kompis till mig som jobbat i Sverige i fyra år som CTO tvingades åka tillbaka till Kina för att hans tidigare arbetsgivare inte betalat in pension. Därifrån fick han ansöka om tillstånd på nytt”, säger Cecilie Chen, affärschef på Acast.

Hon menar att det är svårt för startups att få klarhet i exakt vad Migrationsverket kräver. 

”Det är ett problem mellan startups och Migrationsverket. Vi väntar nu på arbetstillstånd för en utvecklare från Iran. Vi fick ta hjälp av en extern part för att säkerställa att allt var i sin ordning”. 

Har du tips på detta tema? Hör av dig till Erik Wisterberg på erik@breakit.se.

Dela gärna den här artikeln och använd hashtagen #SverigeBehöverKodarna

Läs mer