Därför granskar vi jobbkaoset för utländska kodare i Sverige

Breakit - Därför granskar vi jobbkaoset för utländska kodare i Sverige

Olle Aronsson är medgrundare på Breakit.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Sverige har akut brist på programmerare. Samtidigt tvingas kompetenta kodare lämna landet. Det är ett stort misslyckande för vår byråkrati, och ett slag i ansiktet på de människor som lämnat hemlandet för att jobba här.

De senaste veckorna har du på Breakit kunnat läsa historien om Tayyab Shabab. Han är programmerare, en uppskattad kollega på sin arbetsplats och det finns ingenting som tyder på att han begått något brott. Ändå ska han utvisas ur Sverige.

Reaktionerna från Breakits läsare har bestått av lika delar förvåning och förfäran. För techentreprenörer, som är vana vid att hitta lösningar på problem så länge det finns en vilja hos alla parter, framstår situationen som absurd.

“Det är väl bara att låta honom stanna?! Inget mer att diskutera!”, som en upprörd entreprenör skrev till mig i veckan.

Tyvärr är Tayyab Shabab inte den ende som har drabbats. Tragiskt nog finns det en lång rad exempel på programmerare som fått jobb i Sverige - men som ändå tvingas lämna landet. Orsaken är en tungrodd byråkrati.

Idag inleder Breakit artikelserien “Sverige behöver kodarna”. I den första delen har vår reporter Erik Wisterberg pratat med tio av Sveriges största techbolag om hur Migrationsverkets regler påverkar företags möjligheter att rekrytera.  Att läsa deras vittnesmål är nedslående.

Sverige har en lång historia av arbetskraftsinvandring. När stålindustrin föddes i slutet av 1600-talet kom vallonerna hit. I mitten av 1900-talet flyttade italienare, greker och finländare till vårt land för att ta tjänst inom den snabbväxande tillverkningsindustrin, som då skrek efter arbetskraft. Idag finns samma skriande behov - av programmerare.

Tidigare vågor av arbetskraftsinvandring har kunnat bli verklighet eftersom det har funnits en politisk vilja. Nu krävs det att dagens svenska politiker visar handlingskraft.

Sverige behöver kodarna.

Olle Aronsson är medgrundare och ansvarig utgivare på Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER