"Krisen i Ericsson kommer att leda till hundratals nya techbolag"

Breakit - "Krisen i Ericsson kommer att leda till hundratals nya techbolag"

Viggo Cavling (t.v.) och Ericssons vd Jan Frykhammar (Foto: TT/ Maja Suslin)

Viggo Cavling

Krönikör

Framtiden ser mörk ut för Ericsson - delvis för att ingen verkar tycka om bolaget. Det skriver Viggo Cavling i en kommentar.

De senaste veckorna har jag frågat alla jag träffar om Ericsson. Eftersom jag håller på att leta pengar till min startup så händer det då att jag pratar med män med mycket makt och ännu mer pengar. Och jag kan garantera: alla med slips på Stureplan pratar om Ericsson. Bilden som kommer fram är mycket otydlig. Det är uppenbart att även personer som har kontakt med högsta ledningen och i vissa fall arbetar i den inte förstår vad Ericsson tjänar pengar på. Vad är Ericssons unika erbjudande? En insatt person sa att Ericsson har lagt 20 procent av börsvärdet på forskning och utveckling, och att företaget de senaste 10 åren inte fått fram en enda ny produkt. Samtidigt har företag som Fingerprint och CLX blivit storsuccéer som till stor del är byggda av avhoppade ingenjörer från just Ericsson.

Att Ericsson i dag sparkar 3000 personer är naturligt smärtsamt i det korta perspektivet, men på lite längre sikt kommer detta att leda till hundratals nya tech-företag varav några kommer att bli lika framgångsrika som Fingerprint och CLX. Det akuta problemet för Ericsson är ju förstås att de smartaste hjärnorna hoppar först i sin fallskärm.

En annan person framhöll att Ericsson är ett företag som vart tionde år balanserar på konkursens rand. Det ligger i historiken att då och då gå på slak lina, och att man har överlevt många tidigare kriser. Det aktuella läget ger ledningen möjlighet att rensa ut gammal slagg och tända det som finns kvar av organisationen. Ericsson tävlar ofta med det kineniska bolaget Huawei om de stora uppdragen. Den viktigaste konkurrensfördelen är att USA inte litar på kommunister och följaktligen alltid kommer att välja Ericsson framför Huawei om prislappen inte blir för hög.

Ericsson är ett bolag som i likhet med många andra Wallenbergbolag blivit gigantiskt genom att serva staten. I Ericssons fall är symbiosen med gamla, statliga televerket i dag Telia som har varit avgörande. 2020 står vi inför ett gigantiskt teknikskifte för telecom, enligt Ericsson. Då kommer 5G att lanseras vid OS i Tokyo. Jag har hört Ericssons förra vd Hans Vestberg prata om detta som om Jesus skulle återvända till jorden.

Tyvärr är jag inte lika övertygad om att 5G är det alla längtar efter. Då är Ericsson rökta eftersom de inte verkar ha några andra bra idéer eller produkter att lansera. Försöket att bli den ledande stjärnan på internet of thing känns än så länge ganska svalt.

I Ericssons styrelse slåss familjen Wallenberg och familjen Lundberg om rodret. De senare är att gäng byggare och fastighetskillar från Norrköping. De är duktiga på att få hus att glänsa, men deras kunskap om tech, telecom och teknik är som jag ser begränsad. Ett scenario är helt enkelt att Industrivärlden nu när de gamla generalerna är ute i kylan säljer. Å andra sidan kan de enligt en källan göra tvärt om och köpa och ta greppet om Ericsson och i förlängningen hela svenskt näringsliv.

Ericssons kris kommer att rita om hela näringslivskartan i Sverige. Det vi ser i dag är bara början. Mitt stalltips är tyvärr att det kommer att gå åt helvete för bolaget och anledning att ingen verkar riktigt tycka om bolaget.       

Läs fler artiklar
LÄS MER