Sök

Techprofiler som lämnat Ericsson: Krisen är bra för svenska startups

InstabridgeTobii

Niklas Agevik, Fredrik Ruben och Patrik Fagerlund

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Vi ringde upp tre techprofiler som tidigare jobbat på Ericsson för att höra deras syn på att 3.000 Ericsson-anställda tvingas lämna sina jobb. Vad betyder det egentligen för den svenska techsektorn?

Det var under tisdagen som Ericsson bekräftade det sparpaket som innebär att 3.000 tjänster försvinner i Sverige. Neddragningarna görs inom både produktion, där 1.000 personer varslas, och forskning och utveckling, där 800 anställda drabbas. Inom övriga tjänster är det 1.200 anställda som kommer att få gå. 

Inom techvärlden har många entreprenörer och utvecklare en bakgrund inom Ericsson. En av dessa är Patrik Fagerlund, grundare av adtechbolaget Widespace.

Han beskriver telekombolaget som en plantskola.

"Det var fantastiskt att jobba där. Jag fick resa mycket och vara med om olika affärer", säger han till Breakit.

Patrik Fagerlund förklarar att han tycker att det är tråkigt med Ericssons sparpaket, men att det samtidigt kan medföra stora möjligheter. Inte minst för personerna som varslas och för startupsektorn.

"Jag misstänker att de som varslas får ett gynnsamt paket. Det ger möjlighet att starta eget eller att de får ta del av ekosystemet inom techvärlden", säger Patrik Fagerlund och fortsätter: 

"Som jag ser det, är det här som en slags investering i startupsektorn. Vi får in personer med kompetens och de får en möjlighet att starta eget också."

Det är någonting som även Niklas Agevik, grundare av wifi-appen Instabridge, håller med om. Han jobbade tillsammans med Patrik Fagerlund på Ericsson.  

"Det är jättetråkigt att Ericsson varslar så många människor. Men de har varit fokuserade på försäljning och har halkat efter i produktionsdelen", säger han och fortsätter: 

"Jag hoppas förstås att det är personer med kompetens som blir tillgängliga för startupsektorn. För vi behöver dem."

Är det här en god nyhet för starupsektorn? 

"Det kan ju inte bli sämre, utan det kan bara vara positivt", säger Niklas Agevik. 

En annan Ericsson-veteran som ser varslet som en god nyhet för den svenska techvärlden är Fredrik Ruben, affärsområdeschef på ögonstyrningsbolaget Tobii. 

Samtidigt lyfter han ett varningens finger.

"För mig var Ericsson en utbildningsfarm och här på Tobii har nästan alla jobbat på Ericsson. Det visar att företaget föder en massa talanger och är som en slags talanginkubator", säger han och fortsätter: 

"Det är klart att det är positivt för den svenska techvärlden på kort sikt. Det är ju uppenbarligen att företaget föder många talanger och när de nu frigörs är det bra för oss. Vi åker ut till krigshärdade områden för att hitta talanger, så stor är bristen i Sverige. Men nu kommer en del att frigöras, vilket vi välkomnar."

Men på lång sikt? 

"Det kan betyda att Ericsson kommer att sluta vara en plantskola, vilket betyder att vi kommer att få färre talanger på lång sikt. Det är ju inte bra", säger Fredrik Ruben.

Läs mer