Fingerprints kunder bygger lager - hotar techbolagets framfart

Fingerprint Cards
Fingerprints kunder bygger lager - hotar techbolagets framfart

Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Uppgifter från ansedd researchfirma tyder på att försäljningstillväxten för Fingerprint kommer att minska.

Det är undersökningsföretaget GFK som i en ny rapport till sina kunder kommer med de oroande uppgifterna gällande det svenska techbolaget Fingerprint Cards. GFK har byggt upp ett finmaskigt nät av mätstationer i elektronikbutiker världen över och kan med hjälp av detta få fram prognoser på försäljningen före den officiella statistiken rapporteras.

I rapporten, som gick ut till GFK:s kunder 16 september, framgår att efterfrågan på mobiltelefoner var lägre än väntat i juli. En viktig orsak är att det nu tycks ske en uppbyggnad av lager bland de kinesiska återförsäljarna. Lageruppbyggnaden betyder i klartext att det säljs färre mobiltelefoner än väntat och att antalet mobiltelefoner som ligger kvar i butikernas lager ökar.

I ett första skede påverkas inte underleverantörer som Fingerprint Cards men på några månaders sikt så blir effekten att försäljningstillväxten avtar. I sin analys slår också GFK fast att svenska Fingerprint Cards kommer att drabbas av en “relativ” motvind under det sista kvartalet i år och under det första 2017.

Som en konsekvens av den konstaterade lageruppbyggnaden bland Fingerprint Cards kunder så väljer också GFK att sänka sin försäljningsprognos för 2016 för bolaget. GFK spår nu att Fingerprint Cards omsättning kommer att hamna på 7,1 miljarder kronor. Det ska jämföras med bolagets egen prognos på 7,2 till 8,3 miljarder kronor.

Bland analytiker som följer bolaget och stora investerare ligger estimaten för helåret 2016 på närmare 8 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER