Spotify vill köpa Soundcloud - svenska musikjättarna förhandlar

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

En affär mellan musikgiganterna närmar sig, enligt Financial Times.

Det är den väl ansedda affärstidningen Financial Times som rapporterar att Spotify sitter i långt gångna förhandlingar ("advanced talks") om att köpa upp den svenskgrundade musikjätten Soundcloud. Ett av skälen uppges vara att Spotify vill rusta sig inför den allt tuffare konkurrensen från exempelvis Apple.

Att det finns tydliga synergier för Spotify att ta över en tjänst som Soundcloud, som kan beskrivas som ett Youtube för musik, råder det ingen tvekan om. I somras gick Breakit igenom sju punkter som talar för en affär mellan de två musikgiganterna.

Det som har talat emot är däremot prislappen. Soundcloud, som har över 175 miljoner användare (!), men enbart omsatte 164 miljoner kronor under 2014, har tidigare uppgets vilja ha 1 miljard dollar för sitt bolag. 

Twitter klev dessutom nyligen in i bolaget till en värdering på 5,8 miljarder kronor.

Även Financial Times lyfter prislappen som ett frågetecken som präglat förhandlingarna. Så sent som i våras ska de två bolagen har diskuterat ett uppköp - men affären rann ut i sanden på grund av prislappen, enligt tidningens källor.

Tidningens uppgiftslämnare är också tydliga med att påpeka att förhandlingarna fortfarande kan avslutas utan att någon affär blir av.

Att de svenska grundarna av musiktjänsten Soundcloud, som den senaste tiden gått från att vara en helt kostnadsfri plattform för kreatörer till att införa en prenumerationsmodell i likhet med Spotify, vill sälja sitt bolag bör dock inte komma som en chock för någon. Förutom att det blåser ekonomisk motvind är investerarna rimligtvis sugna på att få avkastning på sina hundratals miljoner kronor som har investerats i bolaget genom åren.

Spotify, som uppges förbereda sig inför en börsnotering, kunde nyligen stoltsera med 40 miljoner betalande användare. 

Soundcloud grundades av Erik Wahlforss och Alexander Ljung. Bolaget har huvudkontor i Berlin.

Nyfiken på hur du som användare skulle gynnas av affären? Läs den här artikeln.

Läs mer