Fullsatt när historiens första GBG tech meetup går av stapeln

GBG Tech Meetup
Fullsatt när historiens första GBG tech meetup går av stapeln

Panelen lyssnar när startupen Tummylab pitchar.

Jonas de Lange

Reporter

Det var en prövande men ändå lyckad lansering av det nya månatliga evenemanget GBG tech meetup.

Sthlm tech meetup och tech fest har varit en central samlingsplats för att bygga ekosystemet av startups och investerare som finns i Stockholm. Det är platsen där investerare, entreprenörer och technördar samlas för att utbyta intressanta idéer och ragga kapital.

Runt om i landet har det dock varit betydligt tystare och ingen central samlingsplats som “alla ska till” varje månad. Även Göteborg med sitt rika tekniska arv har legat efter Stockholm på den punkten – fram till ikväll.

På onsdagen gick nämligen det första GBG tech meetup av stapeln.

Sittplatserna tog snabbt slut när uppskattningsvis över 200 technördar, utvecklare, designers och affärsfolk hade samlats i Västsvenska handelskammarens lokaler i centrala Göteborg.

"Det här ska vara buljongtärningen i Göteborgs bubblande techscen”, deklarerade konferensier och medarrangör Peter Kurzwelly, som annars driver kontorshotellet G-lab21.

Till evenemanget hade han lockat profiler som Nudie Jeans-grundaren Palle Stenberg och Springfield-partnern Johannes Hobohm för att bedömda pitchande startups.

Evenemanget innehöll bland annat en – i startupsammanhang klassisk – “fireside chat” med just Palle Stenberg. Men Göteborg är Göteborg, så då heter det “mysigt snack” istället. Det ger dock inget pajigt intryck, utan snarare att man ser sig som mer än bara Stockholms lillebror i techsammanhang.

Helt utanför Stockholmsskugga kommer man dock inte.

“Det är rätt skönt att sitta i den näst största staden. I Stockholm har de en kung och de har Sturecompagniet. Här är det lite lugnare och man kan fokusera ordentligt, samtidigt som man har nära till en global marknad”, säger Palle Stenberg från scenen, halvt på skämt.

Som vanligt när ett event hålls för första gången finns lite barnsjukdomar. Tider ska passas, format ska sättas och tekniken ska funka. Man märker även att nivån på startuppitcharna kanske generellt är lite högre i Stockholm, även om tre är en liten datamängd för att se en trend. Det märks ändå att startupbolagen i huvudstaden är lite mer slipade i den typen av samband. Vilket kanske inte är så förvånande.

Mer positivt är att man faktiskt lyckas locka ned exempelvis The Springfield Project från Stockholm för att titta på Göteborgsbolagen. Vi har till exempel tidigare rapporterat om att Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures har sagt att riskkapitalisterna har en tendens att hålla sig i huvudstaden och glömma bort bolagen som sitter i andra städer.

I klassisk meetupanda drar man även över på tiden med 20 minuter. Helt rätt!

Trots mindre brister är den övergripande bilden som åhörare var att det här är något som Göteborg som techstad behöver.

Läs fler artiklar
LÄS MER