Lena Aplers Collector pekas ut som ny räddare av Stampen

Lena Aplers Collector pekas ut som ny räddare av Stampen

Lena Apler samt Martin Alsander och Hampus Knutsson. Foto: Malin Hoelstad/SvD, Thomas Johansson/TT

Erik Wisterberg

Reporter

Stampen behöver säkra nya lån på nära 400 miljoner kronor. Nu pekas Lena Aplers Collector ut som en av bankerna som kommer till mediekoncernens räddning.

Den krisdrabbade mediekoncernen Stampens kamp för överlevnad fortsätter med viss medvind. 

• Borgernärerna gick i går med på att skriva ned skulderna med 75 procent

• I slutet förra veckan kom beskedet från Stampen att en rad västsvenska affärsänglar – oklart vilka – vill gå in med nytt kapital i en nyemission. 

Roten till Stampens akuta kris, som innebar att bolaget gick in i en rekonstruktion, har funnits i lånebördan. Under ledning av den forne koncernchefen Tomas Brunegård köpte Stampen tidningar dyrt i högkonjunktur, för lånade pengar. 

När långivarna, med Handelsbanken i spetsen, ledsnade på Stampens oförmåga att betala tillbaka var krisen ett faktum.

Nu presenterar Dagens Industri uppgifter om att nya banker är beredda att skjuta till kapital. Det handlar bland annat om Lena Aplers Collector, enligt Di som hänvisar till anonyma källor. 

”Collector Bank är tillsammans med ytterligare en bank på väg in som långivare. Tanken är att de ska ersätta de nuvarande bankerna, bland andra Handelsbanken och SEB”, säger en person med insyn i processen till Di.

Lena Apler, Collectors grundare, bekräftar att bolaget fått frågan, men avböjer att kommentera saken närmare.

Collector tog nyligen in en halv miljard kronor i en företrädesemission riktad mot befintliga ägare. 

”En snabbväxande bank måste ha en stark kapitalbas. Vi har tidigare sagt att vi skulle ta in mer kapital om vår tillväxt fortsatte i samma snabba takt, och det har den gjort”, sade Lena Apler, Collectors grundare och styrelseordförande, då till Breakit

Stampens koncernchef Martin Alsander säger till Di att bolaget har lån på 380 miljoner kronor som behöver refinansieras. Skulle det lyckas återstår ett betydande kapitalbehov, som Stampen hoppas kunna lösa genom de västsvenska affärsänglarna. 

Stampens kommunikationschef Hampus Knutsson vill inte avslöja några detaljer om dessa individer. 

”Det är ett starkt kollektiv av investerare, men vi kommer att berätta mer längre fram”, sade han till Breakit när uppgiften kommunicerades. 

Läs fler artiklar
LÄS MER