Trist resa för Spotifyaktien - kursen har stått stilla i över ett år

SpotifyFacebook

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Investerarna oroar sig för Apples intåg på musikmarknaden.

I början av juni 2015 kom nyheten att den svenskfinska telekomjätten Teliasonera investerat drygt 1 miljard i Spotify. Investeringen var en del i en finansieringsrunda på totalt 526 miljoner dollar där hela Spotify värderades till drygt 8,5 miljarder dollar.

Spotify har sedan dess ökat antalet betalande abonnenter från 20 till över 40 miljoner - men värdet på Spotify står ändå och stampar på samma nivå som för 16 månader sedan, kan Breakit nu berätta.

Det pågår en relativt omfattande handel i Spotify-aktien trots att bolaget inte är noterat på någon officiell börs. Bland annat mäklar investmentbanken GP Bullhound ihop affärer mellan köpare och säljare av Spotify-aktier. 

Enligt Breakits källor med insyn i handeln så går det idag till och med att köpa aktier i Spotify till en lägre kurs än den som sattes i samband med den senaste finansieringsrundan i juni 2015. Under samma period har techbolag som Facebook (+60 procent) och Google (+47 procent) gått starkt på börsen.

Orsaken till investerarnas skeptiska inställning till Spotify är flera:

Hotet från Apple. Efter att den amerikanska jätten släppt sin egen musiktjänst Apple Music har oron ökat för att Spotify ska tappa sin starka position på marknaden. Spotify har hittills lyckats stå emot konkurrensen bra men osäkerheten har ändå satt tryck på aktiekursen.

Marknadens storlek. Den globala marknaden för musik är värd 15 miljarder dollar och i år väntas Spotify omsätta uppemot 5 miljarder dollar. Skeptikerna bland investerarna menar att tillväxtpotentialen för Spotify därmed är relativt begränsad. Spotify pekar istället på att man kan gå in på andra marknader, till exempel radio, och den vägen öka den totala försäljningspotentialen.

Kostnaden för musikrättigheterna. Samtidigt som Spotifys intäkter ökar kraftigt så ökar kostnaderna för deras innehåll ännu mera. I fjol låg omsättningstillväxten på 80 procent medan rättighetskostnaderna växte med 85 procent. Det här är ett förhållande som får många investerare att dra öronen åt sig. 

Den förhållandevis låga värderingen är ett tydligt orosmoln inför Spotifys börsnotering. Det säger sig självt att det blir svårt att sälja in en värdering på säg 15 miljarder dollar, som det tidigare spekulerats i, vid en börsnotering samtidigt som det utanför börsen går att köpa Spotify-aktierna till halva det värdet.

Fast det är inte en omöjlig uppgift. Företagsvärdering är ingen exakt vetenskap och allt avgörs av var investerarna lägger sitt fokus vid tillfället för börsdebuten. Facebooks börsnotering blev till exempel ett stort fiasko med kraftiga nedgångar de inledande veckorna. Men sedan vände aktien uppåt och är idag ett tydligt exempel på en riktigt lyckad notering. 

Läs mer