Bakslag för nya taxiappen Heetch - myndighet kallar det olaga taxi

Heetch
Bakslag för nya taxiappen Heetch - myndighet kallar det olaga taxi

Hicham Larhnimi, Sverige-chef på Heetch.

Johanna Ekström

Reporter

Transportstyrelsen har satt ner foten när det kommer till den franska samåkningstjänsten Heetch.

I augusti kunde Breakit berätta att en ny samåkningsapp intagit Stockholm, efter Uber pops sorti. Franska bolaget Heetch kör enbart på fredag- och lördagkvällar och låter den som åker donera en valfri summa.

På så sätt har bolaget velat komma runt taxilagstiftningen.

Nu har dock Transportstyrelsen satt ner foten angående Heetch. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att man ser körningar med Heetch som olaga taxitrafik.

“Vi har inget emot företaget Heetch i sig. Däremot anser vi att de ska följa samma regler som alla andra inom taxibranschen. Annars blir det inte en konkurrens på lika villkor. Kraven på tillstånd för företag och förare är till för passagerarens säkerhet, säger Maria Åkerlund i pressmeddelandet.

Heetch Sverige-chef Hicham Larhnimi menar dock att det handlar om en delningstjänst, som ska ses som ett sätt för kanske främst unga personer att ha råd att ha en bil genom att ta körningar på fredagar och lördagar.

”Att en student som kör två kvällar i månaden ska omfattas av samma regelverk som en heltidsanställd taxichaufför är fullständigt orimligt”, säger Hicham Larhnimi till Di Digital.

Just nu pågår en statlig utredning om taxiverksamhet som ska vara klar den 1 december i år.

Läs fler artiklar
LÄS MER