Bygghemma bekräftar säljplaner - nu vill Wallenbergarna köpa

Bygghemma

Antonia Ax:son Johnson, kontrollerar Bygghemma via sitt investmentbolag Nordstjernan. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Börsen är fortfarande ett alternativ för den snabbväxande e-handlaren.

För två år sedan kom familjen Ax:son Johnson, via investmentbolaget Nordstjernan, in som ny storägare till Oskarshamn-bolaget Bygghemma. Då omsatte bolaget, som kan beskrivas som ett digitalt byggvaruhus, 1,3 miljarder kronor - men nu har försäljningen nästan dubblats till 2,3 miljarder kronor räknat på årsbasis. 

Och nu är familjen Ax:son Johnson redo att lämna över stafettpinnen till en ny ägare. Enligt Breakits källor har investmentbanken Carnegie anlitats i försäljningprocessen som kan bli klar redan under hösten.

Tomas Billing, vd för ägarbolaget Nordstjernan, bekräftar att en försäljning är på gång:

”Vi kör två spår parallellt och överväger både en börsnotering eller en försäljning utanför börsen”, säger han till Breakit.

Prislappen väntas hamna på runt 2 miljarder kronor och kommer man i mål blir det en av de största transaktionerna som gjorts på den svenska e-handelsmarknaden i år. Nordstjernan betalade 452 miljoner kronor för 88 procent av aktierna i november 2014 men efter det har också en rad mindre tilläggsförvärv gjorts.

Enligt Breakits uppgiftslämnare finns det ett stort intresse bland flera riskkapitalbolag att köpa Bygghemma innan bolaget hinner sättas på börsen. En av de hetaste spekulanterna ska vara familjen Wallenbergs riskkapitalbolag EQT. I detta fallet handlar det dock inte om den nystartade techfonden EQT Ventures som drivs av Hjalmar Winbladh utan en av EQT:s andra fonder som gör investeringar i mer mogna bolag.

”Jag tänker inte kommentera vare sig tidplanen eller vilka potentiella köpare som visat intresse för bolaget”, säger Tomas Billing

Han vill inte låsa sig för om bolaget ska noteras eller om man ska sälja det utanför börsen:

”Vi tror att en notering är lämplig för bolaget och tycker att det vore en bra lösning för alla parter, med det sagt finns det även ett stort intresse från potentiella köpare”, säger Tomas Billing.

Ni har bara varit ägare till bolaget i knappt två är - varför säljer ni så snabbt?

”Vi kom överens med ledningen om en noteringsplan redan 2014 och vi har redan överträffat de mål vi satte upp. Bolaget växer snabbt med god lönsamhet", säger Tomas Billing.

Läs mer