Hon ska stoppa korruption ihop med Klarna-grundaren

Hon ska stoppa korruption ihop med Klarna-grundaren

Louise Dahlborn Samet Foto: Press

Viviana Canoilas

Reporter

Louise Dahlborn Samet lämnade jobbet på Klarna och hoppade in i Niklas Adlaberths Norrsken Foundation. "Jag tål inte när det pratas en massa men ingenting händer", säger hon.

Varje vecka får du lära känna en svensk techprofil på ett mer personligt plan. Louise Dahlberg Samet produktansvarig på Klarna-grundaren Niklas Adalberths nystartade fond Norrsken Foundation, som bland annat ska förhindra korruption i världen. Hon har svårt för mycket prat och lite verkstad och brukar göra bort sig rätt ofta.

1. Vad sysslar du med?
"Jag hjälper startups och organisationer som vill göra världen bättre att nå product-market fit och även med finansiering. Det gör jag på nystartade Norrsken Foundation som både investerar i startups och bygger Europas största hubb för socialt entreprenörskap."

2. Om du inte gjorde det du gör vad skulle du göra då?
"Jag vill använda min kompetens för att göra världen bättre och det känner jag att jag kan göra med Norrsken. Om jag inte skulle vara här så skulle jag hitta andra sätt att göra det genom att driva företag eller jobba med politiker".

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
"Botemedlet mot alla sjukdomar som Chan Zuckerberg initiative kommunicerade att de ska arbeta för häromdagen".

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
"Jag tål inte när det pratas en massa men ingenting händer. Själv är jag väldigt fokuserad på att leverera värde och blir därför ibland frustrerad när andra inte gör samma sak.".

5. Hur mår du just nu?
"Jättebra! Jag sitter just nu på våra nya lokaler på Birger Jarlsgatan som är en byggarbetsplats. Känner mig inspirerad och att vi är som en startup"

6. Vilken är din största bragd någonsin?
"Min son, som är ett och ett halvt år".

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?
"Kanske min syster. Hon och jag har olika idéer om vad lycka och självförverkligande är. Just nu är hon i Nepal och klättrar medan jag sitter här i Stockholm. Men jag trivs superbra som mig själv!".

8. Vilka är din favorituppfinning?
"Internet förstås. Och vaccin".

9. När är du som mest produktiv?
"Antingen på kvällen när jag sitter ensam framför datorn eller i ett rum med kollegerna. Då får det gärna vara lite rörigt och högt i tak och absolut okej att få göra fel".

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
"Vad svårt...jag säger nog framtida Impact unicorn som vi vill hjälpa växa upp".

11. Om du hade 10 miljoner kronor, hur skulle du investera dem?
"Från ett rent privat perspektiv och som en gammal ung aktiesparare väljer jag först att ha en väl differentierad portfölj. Men den delen som går till hög risk investeringar skulle jag investera i någon fond som satsar på företag som vill göra impact men också uppnå lönsamhet, som exempelvis Fifty years".

12. När gjorde du bort dig rejält senast och hur?
"Det gör jag hela tiden för att vi har ett sådant klimat, där man har möjlighet att göra fel".

13. Vilken tech-kändis vill du absolut inte fira jul med?
"Det skulle vara läskigt om Steve Jobs dök upp. Men om jag ska välja en levande skulle jag välja Niklas (Adalberth). Det är bra om vi har några dagar då vi inte ses".

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
"Förutom min telefon, min kamera".

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?
"Alla är lite speciella på sitt egna sätt. Men det som är utmärkande är att de är väldigt snälla och har hjärtat på rätt ställe".

16. Vilken enskild egenskap skulle du vilja ha?
"Se in i framtiden".

17. Hur skulle du helst vilja dö?
"Jag skulle vilja dö med vetskapen om att jag gjort det kan jag för att göra världen så mycket bättre som jag kan genom mina relationer och mitt arbete. Just nu är jag övertygad om att det för mig innebär att ha ett meningsfullt jobb och spendera en hel del tid med familj och vänner".

Läs fler artiklar
LÄS MER