Fingerprint stiger på budrykten från mystisk kinesisk spelare

Breakit - Fingerprint stiger på budrykten från mystisk kinesisk spelare

Fingerprint ökar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Uppgifter om ett monsterbud under sommaren bakom kursuppgång i Fingerprint.

Stockholmsbörsen tog ett glädjeskutt under den inledande handeln på torsdagsmorgonen. En förklaring är den amerikanska centralbankens besked att den låga styrräntan ligger kvar. 

Men det svenska sensorbolaget Fingerprint stod ensamt för 1,3 miljarder kronor av den totala omsättningen på 3,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsens storbolagslista. 

Anledningen till den livliga handeln – och en kursuppgång på 6 procent – är enligt nyhetsbyrån Direkt smått sensationella uppgifter. 

Nyhetsbyrån direkt rapporterat att ett kinesiskt bolag under sommaren ”närmat sig Fingerprint med ett bud på företaget långt över bolagets marknadsvärde”. 

Vilket bolag det handlar om är oklart. I spekulationer nämns Beijing Watertek Information Technology.

Storägaren, den insidermisstänkte ex-vd:n Johan Carlström, har avböjt att kommentera saken. Fingerprints ledning vill heller inte prata om uppköpsryktet. 

Analytiker som följer Fingerprint pekar dock på att Beijing Watertek Information Technology är en högst osannolik köpare.

Efter en uppgång på 6 procent i den inledande handeln har Fingerprint-aktien backat något. I skrivande stund är kursen upp 4,6 procent jämfört med onsdagens stängningskurs.

Fingerprints aktie har gått upp med omkring 1000 procent sedan januari 2015.

Läs fler artiklar
LÄS MER