Sök

Eniro-chefen om den pressade situationen: "Allt är till salu"

Eniro118118

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Här är de delarna som ligger högst upp på säljlistan.


onsdagsmorgonen aviserade Eniro-ledningen med vdn Örjan Frid i spetsen att en strategisk översyn av ”ägarskapet av några av koncernens innehav” ska genomföras. När Breakit når sökbolagets vd Örjan Frid är han väldigt öppen med vad som kan komma att säljas:

”I princip är allt till salu till rätt pris”, säger han och fortsätter:

”Men i första hand har vi identifierat allt utanför Eniros själva kärnverksamhet som är vår söktjänst eniro.se på de skandinaviska marknaderna”.

Enligt Breakits källor är det tre delar inom Eniro som ligger närmast en försäljning:

# Nummerupplysningen 118118 - kan ge några hundra miljoner kronor vid en försäljning.

# Företagsupplysningen Proff - en konkurrent till allabolag.se som också kan värderas till några hundra miljoner kronor.

# Den polska verksamheten - har ett värde på cirka 100 miljoner kronor.

Örjan Frid bekräftar också att dessa tre är heta säljkandidater:

”Ja, de verksamheterna kan komma att säljas. Nu gör vi en översyn innan vi går vidare med eventuella försäljningar. Bolaget har tappat 20 procent av sin försäljning fem år i rad så situationen är väldigt utmanande”, säger han.

Eniros finansiella situation är mycket ansträngd och ett hinder för att sälja till exempel 118118 och Proff är att dessa verksamheter bidrar med pengar till bolagets räntor.

”Så är det och det är därför vi måste göra översynen för att se om vi kan sälja. Med bolagets historia blir det svårt att få in nytt kapital och därför måste vi titta på att sälja verksamheter”, säger Örjan Frid.

I samband med rapporten för det andra kvartalet skrev Eniro att bolaget behöver vidta ytterligare åtgärder för att kunna leva upp till villkoren i sitt låneavtal under första kvartalet 2017. Eniro hade vid halvårsskiftet en räntebärande nettoskuld, exklusive konvertibler, om 1.210 miljoner kronor. Dessutom finns preferensaktier som bolaget varje år måste betala nästan 50 miljoner kronor i ränta på.

Läs mer