Staffan Persson: Min investering i Eniro var ett oskönt magplask

Eniro
Staffan Persson: Min investering i Eniro var ett oskönt magplask

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Techinvesteraren Staffan Persson har tappat tron på krisbolaget. Nu har han sålt alla sina aktier.

Staffan Persson är en av Sveriges större techinvesterare (transparens: en av Breakits minoritetsägare) och har på sin meritlista bland annat tidiga investeringar i Unibet, Orc, Neonet och Dibs.

För den bredare, affärsintresserade allmänheten blev Staffan Persson känd när han under 2012 gick in som storägare i det börsnoterade sökbolaget Eniro. Redan då var Eniro ett krisstämplat bolag som inte hängt med i digitaliseringen utan fortfarande förlitade sig för mycket på intäkterna från de gamla telefonkatalogerna. 

Till en början sågs Staffan Perssons investering i Eniro ut som ett genidrag. Aktien gick upp kraftigt bland annat efter att stora internationella investerare fått upp intresset för bolaget. Men ganska snart vände vinden på nytt för både bolaget och aktien. I grunden har problemen för Eniro handlat om en för stor skuldbörda i kombination med en oförmåga att ställa om verksamheten och skapa digitala intäkter.

Som mest ägde Staffan Persson drygt 11 procent av Eniro men före sommaren flaggade han för att han via bolag gått under en ägarandel på 5 procent. Nu avslöjar Staffan Persson att han sålt alla sina aktier i sökbolaget. Trots att han, enligt egen uppgift tjänat ”några tiotals miljoner” på sin investering i Eniro är han besviken:

”Jag har aldrig varit aktieägare i ett bolag där så många medarbetare haft så litet intresse i att bolaget går bra”, säger han i en kommentar till Breakit och tillägger:

”Min känsla är att Eniro var ett oskönt magplask ungefär som att bli uppskörtad på Kiviks marknad”.

På onsdagsmorgonen aviserade Eniros ledning också att en strategisk översyn av ”ägarskapet av några av koncernens innehav” ska göras. Det nämns inte vilka innehav som kan komma att bjudas ut till försäljning.

Läs fler artiklar
LÄS MER